PREPORUKA SPORT

ALONSO: Formula 1 je nezanimljiva i previše predvidljiva, ne mogu to više prihvatiti

Foto: Charles Coates / Getty)

Dok je danas objavljeno da se Robert Kubica, nakon osam godina, vraća u Formulu jedan i sjeda u Vilijamsov bolid, Fernando Alonso (37) sa konferencije za novinare iz Abu Dabija poručuje:
– Nije ovo više Formula 1 zbog koje sam htio da postanem vozač trka. Odlazim jer više nije zanimljivo. Više se priča o onome što se događa uz stazu, o polemikama i radio porukama.

Posebna kaciga za zadnju trku (Foto: Twitter)

Dvostruki svjetski šampion odlazi nakon Abu Dabija i 312 trka razočaran promjenama pravila, ali i činjenicom da je Formula 1 postala predvidiva.

Specijalno ukrašen bolid za finalnu trku (Foto: Sky Sports)

– Sad mogu napisati unaprijed prvih 15 pozicija za sljedeću trku, uz eventualno nekoliko promašaja. Teško mi je da prihvatim koliko je sve postalo predvidivo. Izgleda da mi je veće zadovoljstvo da vozim u drugim automobilističkim serijama. Ta nova pravila su odvela sve u pogrešnom smjeru. Više nije bitna taktika i kreativnost. Svi imaju isto goriva, iste gume, težinu… To je pomoglo jedino manje talentovanim vozačima – kazao je Španac, koji paralelno nastupa za Tojotu u FIA-inim trkama izdržljivosti.

Svoje mjesto u Formuli 1 prepušta Landu Norisu, koji bi trebalo da predvodi Meklaren.

Izvor: Klix.ba