DRUŠTVO PREPORUKA

OMBUDSMAN: Više od dvije hiljade djece liječeno zbog duševnih poremećaja

Zbog duševnih i poremećaja ponašanja, u 2016. godini hospitalizovano je 1.921 dijete starosti do 19 godina života, dok su u ovoj godini na liječenje upućena 223 mališana, navodi se u Izvještaju o mentalnom zdravlju djece Zaštitnika ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Analizom je utvrđeno da djeca koja imaju mentalne smetnje ne ostvaruju pravo na potpunu, adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, što je u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim propisima.

Zbog ovih poremećaja kod djece, u 2016. godini ostvareno je 786 posjeta izabranim doktorima.

-Na osnovu podataka iz informacionog sistema PZZ, broj novo evidentiranih pacijenata u 2016. godini sa dijagnozom iz grupe duševni i poremećaji ponašanja: kod djece od do14 godina je 778, kod djece  do  19 godina je 1.016 navodi se u izvještaju objavljenom povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

U Kliničkom centru Crne Gore od januara do novembra ove godine pregledano je 278 pacijenata, a na liječenje su upućena 223 djeteta.

U izvještaju se navodi da je analizirajući postojeće stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zaštitnik primijetio veliku razliku u prostornoj i materijalnoj opremljenosti centara za djecu s posebnim potrebama i konstatovao da su deficitarni u gotovo svakom centru, osim u Bijelom Polju.

Navedeno je da se stiče utisak da centri imaju različitu praksu u komunikaciji i saradnji s ostalim službama zaštite, pa ne postoji standardizovana procedura praćenja djece/beba koja su rođena u riziko trudnoćama, već to zavisi od postupajućeg neonatologa, kao i od senzibiliteta samog roditelja.

Analizom je utvrđeno da su najzastupljenija oboljenja djece, koja su na tretmanima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: govorno-jezičke smetnje (dislalija, disfazija, mucanje), intelektualne smetnje (laka, umjerena i teška duševna zaostalost), kombinovane smetnje (cerebralna paraliza, razni sindromi), pervazivne smetnje, senzorne smetnje, poremećaji raspoloženja, hiperkinetički poremećaji, poremećaji ponašanja, epilepsija i mnogi drugi.

Naglašeno je da u Crnoj Gori ne postoji institucija koja se bavi liječenjem psihičkih poremećaja kod djece, niti kadar sa završenom specijalizacijom iz te oblasti.

Ombudsman Šućko Baković kazao je na konferenciji da se o mentalnom zdravlju djece u Crnoj Gori malo govori.

-Smatramo da bi pažnju naročito trebalo usmjeriti ka unapređenju mentalnog zdravlja kroz prevenciju određenih mentalnih poremećaja u periodu djetinjstva, s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja u budućnosti – izjavio je Baković.

Upozorio je da djeca koja imaju mentalne smetnje ne ostvaruju pravo na potpunu, adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, što je u suprotnosti s međunarodnim i nacioonalnim propisima.

Zamjenik zaštitnika za oblast prava djeteta Snežana Mijušković ocijenila je da su problemi mentalnog zdravlja djece i adolescenata često praćeni drugim problemima poput nezaposlenosti u porodici, problemima u školi i u porodičnim odnosima, devijantnim ponašanjem i zloulotrebom psihoaktivnih supstanci ili alkohola. Ona smatra da ovako širok spektar različitih stanja i poteškoća zahtijeva angažovanje još stručnjaka različitih profila koji bi obezbijedili kontinuirano praćenje i podršku kako djetetu tako i samoj porodici.

Mijuškovićeva je kazala da informacioni sistem ne omogućava pedijatrima elektronsku evidenciju pregleda i tretmana za djecu uzrasta od 15 do 18 godina.

-Iako svjestan činjenice da su adolescenti zbog psihofizičkog razvoja posebna uzrasna kategorija, zaštitnik je iznenađen praksom da njih tretiraju isključivo specijalisti za odrasle i da je upitna evidencija njihovog tretiranja – zaključila je Mijuškovićeva.

 

Izvor: Dan