Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

EFSA UPOZORAVA: Dioksini u hrani štetniji nego što se mislilo

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) u utorak je znatno smanjila preporučena ograničenja kada je u pitanju količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani.

Dioksini su hemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, s nivoima hormona i zubnom gleđi.

Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polihloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.

Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan sedmični unos dioksina sreže na dva pikograma (milijarditi dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001.

EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosječna izloženost svih dobnih grupa otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita.

– To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje u pitanju – rekao je šef radne grupe EFSA-e za dioksin Ron Hogenbom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD). Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunološkog sistema, slabijim razvojem nervnog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija.

Ti su spojevi sporedan produkt raznih industrijskih procesa. Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim spojevima i teško razgradivim organskim zagađivačima.

Kada je u pitanju hrana životinjskog porijekla, dioksine nalazimo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribama i školjkama. Najveći nivo dioksina otkriven je u tlu te u masnom tkivu životinja. Čak 96 odsto izloženosti čovjeka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mliječnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrmka, tuna, losos, haringa).

Dioksini su povezani i s lošijom kvalitetom sjemena i zubne gleđi te s višim nivoom hormona koji stimulišu rad štitne žlijezde.

Nakon novih preporuka EFSA-e, Evropska komisija pozvala je zemlje članice da preduzmu mjere za zaštitu potrošača.

Izvor: N1