DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

SVJETSKI DAN DJETETA U CRNOJ GORI: Sve više prijava porodičnog nasilja nad djecom

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan djeteta.  Crnu Goru prate poražavajući podaci.  Prema istraživanju Unicefa tinejdžeri nam provode osam sati ispred ekrana. Danima se pominje vršnjačko nasilje u medijima, a 51 je slučaj registrovala policija u ovoj godini. Najmlađa osoba koja je konzumirala psihoaktivne supstance ima 12 godina, isto koliko i najmlađa osoba koja pokušala da se ubije.

Podaci SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja, o porodičnom nasilju nad djecom su posebno zabrinjavajući. U  polovini prijavljenih slučajeva djeca su bila direktno ugrožena. Majka je najčešće ta koja traži pomoć i podršku, dok ih sama djeca rijetko pozovu. Istraživanja su takođe pokazala da nema značajne razlike u manifestovanju psihičkog i fizičkog nasilja nad djecom u odnosu na stepen obrazovanja majke i oca niti između porodica u gradu, prigradskim naseljima ili selu.

-Prema dobijenim podacima procenat ugrožene djece starosne dobi do pet godina je 71%, djece od 6-14 godina 77% , od 15-18 godina 66%. Dok je stepen ugroženosti mladih od 19 i više godina znatno manji i iznosi 34 procenta. Od ukupno ugrožene djece 50 odsto je bilo istovremeno izloženo fizičkom, psihičkom i materijalnom nasilju. Djeca zlostavljanih žena najčešće su ugrožena materijalno, psihički i fizički istovremeno. Psihička ugroženost djece je prisutna po svim starosnim grupama, najčešće kombinovana sa drugim vidovima, i njoj je izloženo je čak 85% ugrožene djece. Samo psihička ugroženost najčešće se evidentira kod najmanje djece, odnosno djece do 5 godina- kazala je za Montenegro magazin Biljana Zeković, direktorica SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica.

Ona dodaje da kada se govori o porodičnom nasilju nad djecom, djelima koje roditelji/staratelji čine, odnosno ne čine, postoji čitavi niz pojmova sa kojima se susrećemo kao što su: zanemarivanje, zlostavljanje, zloupotreba, zapostavljanje, agresivno ponašanje prema djeci, vaspitno zapuštanje , seksualna zloupotreba, napuštanje, eksploatacija i sl. Kako kaže Zeković, njihovoj organizaciji, nasilje djeca skoro nikada ne prijavljuju sama. Uglavnom to radi nenasilni roditelj, članovi porodice i sve češće komšije ili prijatelji. Vrlo često se, dodaje, u porodičnim odnosima ne prepoznaje nasilje nad djecom, kao što na primjer članovi porodice vjeruju da dijete nije žrtva nasilja ukoliko nasilje nije direktno usmjereno ka njemu.

-Ono što je već dugi niz godina alarmantno je da su nasiljem u porodici, pored žene, višestruko ugrožena i djeca. Svirepost. Svaka druga zlostavljana žena navela je ugroženost djece od strane nasilnika. Otmicu djece navelo je 14,5% zlostavljanih žena, svaka treća je doživjala izbacivanje iz stana, a svaka peta prijetnju ubistvom i svaka deseta nasilje koje je doživjela kao pokušaj ubistva. Starija djeca su izloženija od ostalih fizičkom nasilju u porodici zbog pružanja podrške zlostavljanoj majci kao i zbog ograničavanja kretanja i druženja ženskoj odrasloj djeci. Odrasla djeca su, takođe, materijalno ugroženija od mlađe, vjerovatno i zato što materijalne potrebe rastu sa godinama života – priča Zeković.

Ona dodaje da, prema podacima o socijalnom statusu porodice nasiljem ugrožene djece, može se zaključiti da su djeca iz siromašnih porodica, kojih je i najviše, najčešće izložena svim vidovima nasilja. Oni znatno manje od dobro stojećih trpe samo psihičku i fizičku ugroženost, a preko deset puta više materijalnu ugroženost. Sa siromaštvom porodice rastu razni vidovi ugroženosti djece zajedno, uz dominantnu materijalnu.

-Prema godišnjim podacima naše organizacije u prethodnom periodu može se vidjeti porast ugroženosti djece u kategoriji “,fizičko, psihičko i materijalno nasilje”, ali sa sigurnošću ne možemo reći da li je stanje stvarno tako, ili to povećanje posljedica veće informisanosti porodice i zajednice o oblicima i posljedicama nasilja u porodici po djecu. Važno je napomenuti da se nasi podaci u velikoj mjeri razlikuju od podataka policije, prije svega zato što se u policiji evidentiraju i procesuiraju samo najteži oblici nasilja nad djecom. Ono što je još uvijek loša praksa je što se u situacijama partnerskog nasilja, često zanemaruje situacija u kojoj se dijete u tim odnosima nalazi, pa samim tim i sankcije nasilnicima budu blaže- priča Zeković.

Centri za socijalni rad imaju ključnu ulogu u situacijama zlostavljanja djece. Oni su nadležni da obezbijede stručni kadar koji će razgovarati sa djetetom, vrše procjene i daju mišljenje od kojeg u velikoj mjeri zavise i sudske odluke.

 

M.S.