PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KINA: Izgrađen luksuzni hotel u rudarskoj jami, 16 spratova ispod zemlje

Luksuzni hotel koji će biti otvoren u utorak u Šangaju nudi gostima sa dubokim džepom šansu za veoma “dubok” san, javljaju agencije.

Hotel “Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel” izgrađen je u dubokoj jami nekadašnjeg rudnika, tako da je 16 od njegovih 18 spratova ispod nivoa zemlje, a dva su pod vodom.

– Projektovao sam mnogo različitih tipova zgrada u Velikoj Britaniji, Evropi, Dubaiju, ali ovo je nešto potpuno drugačije i postalo je skoro moje životno djelo, zbog čega mogu da kažem da je to vjerovatno najznačajnija građevina koju sam projektovao – rekao je glavni arhitekta Martin Džomen, poznat po neboderu “Burđ El-Arab” u Dubaiju.

Realizacija projekta počela je 2006. godine, ali je njegov završetak odlagan više puta, najviše zbog tehničkih zahtjeva, kao što su strogi propisi u vezi sa zaštitom od zemljotresa i održavanjem nivoa vode.

Zvaničnik Unesco-a Majkl ( Michael) Kroft ocijenio je hotel sa 336 soba kao model održivog razvoja.

– Mogli smo da napustimo rudnik, ali nismo. Pretvorili smo ga u dragocijenost – rekao je Su Šitan, potpredsjednik građevinske grupe “Šimao” iz Hongkonga koja je podigla hotel.

Hotel je podignut u Songđijangu, u blizini šangajskog međunarodnog aerodroma. Cijene noćenja kreću se od 530 do 860 dolara, navode agencije.

 

Izvor: Avaz

One Response to KINA: Izgrađen luksuzni hotel u rudarskoj jami, 16 spratova ispod zemlje

  1. Dr Miggyy

    18. Novembra 2018. u 12:10

    Fantastičan hotel u rudarskoj jami u Kini. Šteta što se nije setio za takvu investiciju čelnik RTB Bor, Spaskovski, on je izgradio u borskoj jami skromni kafić na 13. horizontu. Da li nove gazde će mu omogućiti da izgradi kompleks hotela u jami borskog kombinata bakra. Onda bi bio pun pogodak za reklamu Spaskovskog, a što je uništio RTB Bor, nema veze.