DRUŠTVO PREPORUKA

USVAJANJE U CRNOJ GORI: Zakoni rigorozni, djeca čekaju

Foto: Huffington post

U Crnoj Gori ove godine usvojeno je dvoje djece. U Centru za socijalni rad kažu da pripreme i procjene porodica, koje žele da usvoje dijete, traju nekoliko mjeseci, dok se do samog usvojenja čeka mnogo duže.

Kroz Dječji dom “Mladost” u Bijeloj prošlo je na stotine djece. Dom je osnovan odmah nakon Drugog svjetskog rata.

Rijetki su roditelji koji dolaze da posjete djecu ostavljenu u Domu.

-Čast jednom malom broju izuzetaka, ali ti izuzeci se mogu nabrojati na jednu ruku, žalosno je, vrlo malo ili nimalo- kaže direktor doma Vladimir Delić.

U Domu je trenutno smješteno 65 djece, mnogo manje nego ranije, kada ih je bilo više od 200.

Sva djeca koja završe u Domu prije ili kasnije maštaju o tome kada će se vratiti svojoj ili kada će ih usvojiti neka druga porodica.

Iako u Dječjem domu ima 65 djece, a desetak porodica čeka da usvoji neko od njih, nadležni kažu da za usvajanje nije ni jedno.

-Koliko ja imam informaciju i koliko je interesovanje ljudi kod nas koji nam pišu mejlovima, poštom i telefonskim putem nam se obraćaju, dolazimo do zaključka da je baš ogromna potražnja za usvojenjem. Sva djeca koja su smještena u domu nijesu za usvojenje. To reguliše porodični zakon i u skladu sa tim zakonom dijete se priprema za usvojenje- kaže  Delić.

U Centru ističu značaj hraniteljskih porodica, u koje se smještaju djeca koja čekaju povratak u biološke porodice.  Iako su brojne prednosti hraniteljskih porodica, usvajanje je bolje rješenje.

U Centru kažu da priprema i procjena porodice traje nekoliko mjeseci, ali do samog usvojenja često se čeka i mnogo duže. Tokom ove godine 29 djece je napustilo Dječji dom Mladost u Bijeloj, većina ih se vratila biološkim porodicama, jedan dio je otišao hraniteljskim, a samo jedno je usvojeno. U Crnoj Gori ukupno dvoje.

Izvor: RTCG