DRUŠTVO PREPORUKA

STARI U CRNOJ GORI: Zlostavljani najčešće od svoje djece

U deset crnogorskih gradova prošle godine zabilježeno je 89 slučajeva nasilja nad starim osobama, a mahom su počinioci članovi najbliže porodice, pokazuju podaci centara za socijalni rad u Podgorici, Herceg Novom, Ulcinju, Baru, Plavu, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama i Bijelom Polju.

Kakva je statistika na nivou države nije poznato, jer u resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja nemaju podatke. Iz podgoričkog Centra za socijalni rad kažu da su u 2017. dobili 50 prijava, a najstarija žrtva bila je baka od 82 godine.

Oni ističu da je problem u radu sa ovom populacijom taj što se stari često stide da prijave probleme u svojoj porodici, pa i kad se izađe na teren po anonimnoj prijavi, oni negiraju da postoje problemi, jer misle da je to sramota.

Poseban problem, prema njhovim riječima, predstavljaju nasilnici koji su psihički bolesnici i zavisnici od alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Prema njihovim riječima postoje slučajevi nasilja u porodici gdje je povod sukoba podjela imovine. Stara lica nekad budu prevarena od bližih srodnika kad svu svoju imovinu prepišu djeci ili srodnicima, a onda sami budu zanemareni ili potpuno nezbrinuti. Ukoliko izraze slobodnu volju da žele da budu smješteni u dom za stare, Služba za odrasla i stara lica realizuje taj smještaj.

I u ostalim gradovima ista je procedura, a prema evidenciji, počinioci nasilja su najčešće sin/kćerka, unuk, snaja…

Iz beranskog Centra za socijalni rad kazali su da je u tom gradu lani zabilježeno osam slučajeva nasilja, a najstarija žrtva imala je 85 godina. U svim registrovanim slučajevima nasilja nad starima nasilnici su bili njihova djeca.

 

Izvor: Pobjeda