PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Karfiol štiti od raka i bolesti srca

Karfiol priprada porodici kupusa i smatra se  jednom od najljekovitijih biljaka. Mnoga istraživanja dokazala su da je odličan u borbi protiv karcinoma dojke, debelog crijeva, pluća, jajnika i bešike.

Ovu moć daju mu antioksidanti, a pored ovoga karfiol je veoma bogat i vitaminom C i upravo ova dva sastojka sprečavaju pojavu raka.

Koristi se u ishrani od davnina i veoma je sličan brokoliju. Posljednjih godina ljudi koji preferiraju zdravu ishranu govore da ovu namirnicu treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ovo povrće sadrži i veliku količinu magnezijuma, koji je takođe veoma važan za ljudski organizam.

Karfiol ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi, koji stvaraju pojave koje su pogodne za aktiviranje raka. Ovo povrće djeluje tako što aktivira pozitivno djelovanje tih enzima i samim tim onemogućava dolazak kancerogenih supstanci.

Ukoliko se ova namirnica koristi baš iz razloga da smanji rizik od pojave raka, trebalo bi da osoba ima tri do pet obroka karfiola u toku jednog dana.

Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 odsto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko tijelo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca.

Druga ljekovita osobina ovog povrća jeste njegov uticaj na reumatska oboljenja i bolove prouzrokovane njima. Takođe preventivno djeluje ina multipla sklerozu, kao i na njen dalji razvoj ukoliko bolest već postoji.

Žene koje ulaze u menopauzu trebale bi da uvrste ovu namirnicu u svoj jelovnik svakodnevno, jer će u tom slučaju na njihov organizam djelovati oplemenjujuće, a isto tako preporučljiv je i muškarcima koji imaju problema sa prostatom.

Nutricionisti za skidanje viška kilograma takođe savjetuju ovo povrće, je ima veoma male kalorične vrijednosti. Karfiol sadrži najviše vode i baš iz tih razloga se i preporučuje u ove svrhe. Ljepši i jači nokti i kosa pojaviće se jako brzo kao rezultat svakodnevnog uzimanja karfiola. On u sebi sadrži biotinom, koji ima veoma važnu ulogu u stvaranju osnovne keratinske supstance, i to ga upravo čini moćnim i na ovom polju. Ovaj sastojak takođe utiče i na obnavljanje površinskog sloja kože i čini je glatkom i elastičnom.

 

Izvor: Nezavisne