DRUŠTVO PREPORUKA

DR ZORAN MILIVOJEVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Nagrada “Vladeta Jerotić” me je rasplakala

Psihoterapeut prof dr Zoran Milivojević dobio je priznanje za razvoj psihoterapije od svojih kolega, Udruženja psihoterapeuta Srbije. Kako je izjavio za portal Montenegro magazin, nagrada “Dr Vladeta Jerotić” ga je duboko dirnula, kao priznanje od kolega, te zato što nosi ime jednog od njegovih uzora i učitelja.

 -Vijest da su moje kolege iz Saveza psihoterapeuta Srbije odlučile da mi daju nagradu za razvoj psihoterapije u Srbiji, pa još pod imenom nedavno preminulog akademika Vladete Jerotića, duboko me je dodirnula. Do te mjere duboko, da sam se u jednom trenutku iako sam odrasli muškarac, rasplakao kao  dijete-priznao je Milivojević.

Kako nam je rekao, u toj struci, kao vjerovatno i ostalima, “uprkos očekivanju javnosti da su stručnjaci za dušu potpuno odrasli i razumni ljudi”, takođe postoji puno sujete, zavisti i neprijateljstava.

-Moj profesionalni put je oduvijek bio put integriteta, da se zalažem za ono što stvarno mislim, iza čega stojim, bez obzira kako će na to reagovati ova ili ona javnost. Drugim riječima, navikao sam da zbog svog čestog pojavljivanja u medijima ili zbog zastupanja nekih nepopularnih stavova budem predmet kritike i omalovažavanja. Zato me je zaista dirnulo to što su kolege ocijenile da moj dosadašnji rad zaslužuje ovu nagradu-kazao je Milivojević.

Dr Vladeta Jerotić, koji je preminuo prošlog mjeseca, bio je ljekar, neuropsihijatar, psihoterapeut, književnik i akademik SANU.

Dr Milivojević se osvrnuo i na značaj koji je veliki Jerotić imao na njega i njegov rad.

-Profesor Jerotić je bitno uticao na mene, jer iako nije bio u nastavi, pomagao mi je oko jednog mog studentskog rada. Čitao sam njegove knjige, na njegovim plećima sam rastao. Četrdesetak godina su nam se putevi ukrštali. To je čovjek koji je izazivao opšte poštovanje upravo zbog toga što je on poštovao svakoga. U tom smislu ova nagrada obavezuje da nastavim njegovim tragom- svjestan je Milivojević značaja ovog priznanja.

Dr Milivojević je psihoterapeut s dugogodišnjom praksom u individualnoj, partnerskoj i grupnoj terapiji. Prvi je u istočnoj Evropi stekao najviši stepen internacionalnog supervizora i edukatora Međunarodnog udruženja za transakcionu analizu (ITAA), kao i Evropske asocijacije za transakcionu analizu (EATA). Predsjednik je Saveza društava psihoterapeuta Srbije, stručni direktor Psihopolis instituta, Novi Sad, predsjednik je TA Centra – Asocijacije transakcionih analitičara Srbije, predavač na International Transactional Analysis Academy. Međunarodni je predavač i autor  nekoliko udžbenika i knjiga.  

M.S.

Foto: Kosta Pjanić

2 Responses to DR ZORAN MILIVOJEVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Nagrada “Vladeta Jerotić” me je rasplakala