ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI MILENE DRAVIĆ: ,,Sigurna sam da njena duša ide ka nekom svitanju”

Komemoracija povodom smrti velike glumice  i zvijezde Milene Dravić održana je u Zvezdara teatru. Kraj je ispraćen suzama, pjesmom Arsena Dedića ,,Milena” i desetominutnim aplauzom.

Suza je bilo i na sceni ,,Bata Stojković” i van nje tokom komemoracije koja je počela minutom ćutanja i govorom Dušana Kovačevića.

– Ako ste se rodili sa velikim darom za glumu i velikom ljepotom ime vam je Milena Dravić. Ona je na ovoj sceni bila nagrađena Dobričinim prstenom. Tada je rekla da joj Zvezdara teatar srce i duša. To ćemo zauvijek pamtiti i uklesaćemo u naše pozorište te riječi. Nije bilo ljepšeg i dostojanstvenijeg para od nje i Dragana. Danas, dvije i po godine od njihovog rastanka, sastaće se ponovo na mjestu koje postoji za najveće ljubavi kakva je bila njihova. Život je bol i mi se privikavamo na bol, al boli. Tako je bilo i kad je Milena otišla. Zato danas imamo snage samo za dvije riječi: Zbogom, Milena – rekao je Dušan Kovačević.

Foto: RAS Srbija

Kuma Milene Dravić Jelisaveta Seka Sablić kazala je sa suzama u očima, da im ostaje samo da se ponose što je bila naša.
– Što je prešla granicu, ali nije otišla. Što je bila lijepa, iskrena i draga. Lijepa i hrabra do posljednjeg daha. Hrabra jer se borila sa strašnim bitkama za Draganovim životom, pa onda za svojim. Obje bitke je izgubila. Sigurna sam da njena duša ide ka nekom svitanju. Bila je dobar prijatelj, iskrena, draga, lijepa. Sa mnogo ljubavi i poštovanja i tuge ja samo mogu sada da kažem Zbogom Milena, za sad – rekla je Sablić.

Radoslav Zelenović istakao je da je umjetnički opus Milene Dravić istorija kinematografije.
– Publika ju je obožavala. Imala je harizmu. Uvijek je bila najbolja i više od toga. Bila je uzor kako treba voljeti svoje uloge. Nije moguće odabrati njene najbolje uloge. Zato što je od debija 1959. do sad ostvarila 118 uloga. Pokazala je da ume da bude svoja i nenadmašna u svakoj ulozi. U svakoj je pokušavala da dokaže da ima nade. i ona i Gaga su govorili ono što je sve nas tištilo. Njihov glas se čuo daleko. Sada kada se opraštamo od Milene osjećamo da se slivaju sve uloge u jedan film o kinematografiji koji ostaje zaostavština generacijama koje treb da budu ponosni što je postojala istinska diva filma kakva je bila Milena.
Draga Milena vrata koja si ostavila otvorena kada si došla u kinematografiju ostaju otvorena za ljubav i poštovanje zauvijek. Zbogom, draga naša Milena – kazao je Zelenović.

Foto P. Milošević

Režiser Jagoš Marković ustvrdio je da ovaj svijet neće biti isti.
– Biće manje živ, manje radostan bez Milene. Bila je prepuna ljepote, one za koju je Dostojevski rekao da će spasti svijet. Bila je Beograd, bila je Jugoslavija, bila je svijet. Bila je svjetlost. Gasi se jedna epoha kada su velikani bila veliki ljudi, gospoda. Njena svjetlost se ne gasi nikad. S njom smo bili porodica. Branila je nas, branila je čovječnost. Ide sada kod svog Dragana. Tužan je Beograd, tužne su ulice, Čubura, scene. Nije lako biti Dragan i Milena, čestiti i daroviti, čovječni iznad svega, prijatelji, komšije. Sve je to podvig doveden do čistote poezije. Hvala vam, Milena, za sve – rekao je Marković.

Foto: RAS Srbija

Anica Dobra jedva je, prenose srpski mediji, završila govor zbog emocija i suza koje su je tokom njega preplavile.

– Koliko slika i priča vezanih za tebe. Kada sam ja počinjala, ti si već bila istinska glumica. Kada sam te prvi put upoznala, bila si nježna, draga. Bila si mi tako važna. Sjećam se naših razgovora u jedan noću. Pričale smo o tome kako čovjek biti, o tebi, meni, o danu, o tvom televizoru koji te je nervirao jer je mijenjao kanal sam, a u stvari to je bio Gaga iz druge sobe. Htjela si da mi daš fotografije na kojima smo zajedno. Nisam htjela, pa gdje bi ti otišla, neka budu kod tebe. Ali sve se desilo za tren. I sada stojim ovdje odakle ne mogu da te zovem da ti kažem da sam ipak uzela te fotografije i da ne brineš. Milena, svašta imam još da ti kažem a nisam stigla. Već si otputovala. Ali htjela sam da ti kažem: Volim te, Milena, jedna, jedina Milena – uputila je Anica Dobra posljednji pozdrav prijateljici i koleginici Mileni Dravić.

Vojin Ćetković sjetio se specifičnog dana u Pirotu.

Foto P. Milošević

– Pirot 2002. godine. Dan pred početak snimanja filma. Ugledam Milenu Dravić. Pitam je stidljivo da popijem kafu. Kaže, dolazi za pola sata. Pitam na recepciji šta se događa. Kažu Milena se useljava. Kupila je za Gagin i njen apartman stoljnjake, lampe, tepihe… Dolazi, sjedamo. Kaže kupujem sve to jer je to sad moj dom. Zato što ću tu u hotelu sad živjeti mjesec. Moram da se dobro osjećam, ne bi bilo u redu za film da nije tako. Milena se uselila. Milena se uselila u naše živote, njen osmjeh, dobrota, plave oči. Zauvijek – podijelio je utiske na susret s Dravić kolega Vojin Ćetković.

Branka Petrić podijelila je sa svima u Zvezdara teatru scenu iz života.

– Draga moja Milena. Dolazim ti u posjetu. Zagrljaj. Pričaj mi šta ima kod tebe. Pričamo o televizoru, filmovima. Toliko je lijepo kod tebe bilo, život, slike, boje, fotografije… Pričamo o Paliću, Brijunima… Ti si junak mog trećeg doba. Znam da si voljela simbole, i baš dan kada si odlazila vidim kesicu sa sjemenjem biljke bogorodičine suze. Hiljada će ih biti zasađeno ovih dana. Imam osjećaj da si nas obasula zvjezdanom prašinom. Za tobom odlazi epoha. Bila si kraljica igre, čistota djevojčice… O na ovoj sceni koliko si nam donela radosti. Koliko te je voljela publika. Niko ne umije da opsuje tako sočno ko Milena, govorili smo.Bila je maestralna j svemu! Najljepša scena i film bio je onaj u kom su bili Milena i Dragan. Milena, tvoja barka, odvela te je u zemlju koja se zove legenda Milena Dravić – istakla je Petrić.

Režiser Dejan Mijač naveo je da nerijetko je razmišljao o fenomenu Milene Dravić.

– Znao sam je od mladosti a nikad je nisam poznavao. Teško je poznavati nešto što se riječima ne može objasniti. Znate, u današnjem svijetu kad ti neko učini nešto dobro ti se zapanjiš. Dobra je malo na ovom svijetu. A njena dobrota je isijavala i publika je to znala i voljela ju je zbog toga. Dobrotu ne može nositi neko ko nema ljubavi. Milena je voljela sve što je život i od svega toga pomoću ljubavi pravila je čaroliju. Zato ona od nas odlazi kao dobra vila. Bila je na početku Zvončica, zatim Meri Popins a na kraju stara dobra vila iz bajki. Ona nas je zadužila sve. Nikada nisam mogao da shvatim ono što se zove dobrota i ljubav. Time nas je zadužila – rekao je Mijač.

Književnik i akademik Ljubomir Simović podijelio je sjećanje na ,,impozantan početak 19-godišnje glumice koja je narednih šest decenija meteorski prelazila iz filma u filma, iz filma na televiziju, sa televizije u pozorište. Bez odmora i predaha”.

– Kao njen zaštitni znak smatram ulogu seljančice Ranke u filmu ,,Prekobrojna” Branka Bauera kojom je osvojila i rafinirane filmofile i najširu publiku i Pulu. Sve njene uloge ostaju među nama kao mnogo živih Milena, čime se dokazuje da smrt ipak nije definitivna – vjeruje Simović.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je Dravić ispisala istoriju pokretnih slika.

– Ostaje da bude inspiracija i simbol svega što zaslužuje najdublji naklon. Istoriju pokretnih slika ovog ili ovih prostora Milena je ispisala sa Purišom Đorđevićem, Brankom Bauerom, Borom Draškovićem, Veljkom Bulajićem, Dušanom Makavejevim, Goranom Paskaljevićem…Od Milene treba mnogo toga naučiti – od toga kako ne treba zatvarati oči pred stvarnošću i uši pred bukom do toga da je danas već juče – smatra Pantelić.

Reditelj Stefan Arsenijević kazao je da je Dravić uvijek mislila o drugima.

– Bila je divna, brižna, prelijepa, nedostižna, božanstvena. U ovom svijetu punom lažnih veličina, Milena je bila i ostala skromna. Voljela je ljude i umjela je da se raduje tuđem uspjehu. Imali smo sreće da se rodila kod nas, dalje moramo sami. Hvala za sve Milena – rekao je Arsenijević.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u 79. godini nakon teške bolesti.

B.R.

kud duga