NAŠE PRIČE

BARANKA KSENIJA DAŠIĆ STUDIRA U RIMU: Na državnom sam univerzitetu i profesori su izuzetni pedagozi

 

Baranka Ksenija Dašić studira engleski i francuski jezik i prevođenje na državnom univerzitetu  ,,Roma Tre” u Rimu, na fakultetu ,,Lingue e culture straniere”. Da bi stranac uspio da se upiše na državnoj visokoškolskoj ustanovi potrebno je da položi dva ispita: italijanski B1 nivo i prijemni, što je ona uspiješno uradila.

Još od svoje petnaeste godine Ksenija sanja da  studira i živi u inostranstvu. Ona se za MNE magazin prisjetila kako je potekla ideja da baš počne studije u Italiji. Ranije je, kako kaže, obišla jedan dio Evrope preko gimnazijske dramske sekcije ,,Mon pote” na francuskom jeziku koju je vodila njena profesorica Jasna Šćekić i od svih gradova koje je posjetila, Firenca je očarala.

Odluka

-S obzirom da je moj brat, Filip, već studirao na pravnom fakultetu u Rimu na univerzitetu ,,Roma Tre”, to mi je olakšalo izbor. Znala sam otprilike koja mi je dokumentacija potrebna za dobijenje vize i stipendije. Tako da pripreme za moje studiranje su počele na početku četvrtog razreda srednje škole, kao i učenje italijanskog jezika kog do tada nisam učila- priča ona.

Postala je dobitnica Laziodisu stipendije zahvaljujući kojoj nije morala da plaća studije. Naša sagovornica sljedeće godine, u martu, okončava tamošnje trogodišnje studije, a kada se osvrne na njihov tok, sudeći prema njenim riječima, jako je zadovoljna. Izdvojila je kao posebnost što je imala priliku da joj predaju profesori kao što su Ambrosini, Boyd, Faini i ostali koji su, takođe, sjajni pedagozi.

– Praksa našeg fakulteta jeste da profesori budu što pristupačniji svojim studentima, kao i da studenti mogu da im se obrate za bilo koju nedoumicu putem mejla. Pored toga, profesori svake nedelje imaju ,,ricevimento”  tj. prijem studenata u kabinetu profesora u slučaju nekih nejasnoća u vezi predavanja ili ispita – kaže ona.

Jako joj je, dodaje Ksenija, pomoglo što su je profesori, kao i kolege podržavali, pogotovo na početku studija, kada joj je sve bilo novo, i kada još nije usavršila italijanski jezik.

– Profesori su se uvijek trudili da nam objasne što bolje mogu, kao i da učine nastavu što zanimljivijom, pozivajući profesore sa stranih univerziteta i organizujući razne konferencije- priča ona.

Kako na trećoj godini nije bila u obavezi da prati sva predavanja, počela je da daje časove engleskog jezika preko interneta i to radi već godinu dana. Odgovarajući na pitanje koliko je u Rimu teško doći do zaposlenja, naša sagovornica kaže da se posao može naći.

-Teškoću koju mi imamo, kao crnogorski državljani, jeste zato što ne pripadamo Evropskoj uniji. Veliko olakšanje bi imali kada bismo bili članica EU. Mislim da je bitno da se pomene, da smo mi, kao stranci u Italiji, i kao dobitnici italijanske stipendije, imali mnoge povoljnosti. Oslobođeni smo bili plaćanja školarine na fakultetu, menza nam je bila povoljna, kao i godišnja karta javnog prevoza (koja je za stipendiste bila oko 130 eura) – istakla je ona.

Nesvakidašnji susret

Izdvojila je, takođe, jedan nesvakidašnji događaj koji je ostavio na nju utisak tokom dosadašnjeg boravka u Italiji. Susrela se, ističe Ksenija, omiljenim američkim komičarom Conanom O'Brien-om.

-Sresti i upoznati Conan-a bio je moj san. To je dan kada sam shvatila da se snovi ostvaraju. Predstavila sam se i rekla da sam iz Crne Gore, ali da studiram u Rimu, a on me oduševio svojom energijom, humorom i neposrednošću- priča ona.

Istakla je i da je Rim grad koji godinama posjećuju milioni turista, ali studirati tamo i biti u mogućnosti doživljavati svaki put, na nov i drugačiji način Koleseum, simbol Rima, Fontanu di Trevi, Pantheon, Španske stepenice i druge znamenitosti ,,vječnog grada”, smatra velikom privilegijom.

– Obožavam i italijansku kuhinju. Nešto što sam naučila od Italijana jeste upravo kako živjeti ,,dolce vita” iliti sladak život. Raditi, biti vrijedan, ali isto tako uživati u životu i hrani. Italijani prave dužu pauzu za ručak, koja traje otprilike sat, sat i po. S obzirom da mi je pasta omiljeno jelo, uživala sam u pastama spremljenim na različite načine. Posle prvog ,,pjata” slijedi drugi i na kraju dezert, što bi u mom slučaju bio jedan jako ukusan tiramisù (što na italijanskom znači ,,podigni me, oraspoloži me”) – kaže Ksenija.

 U Rimu, ističe, takođe, morate biti maksilmalno organizovani da biste uspjeli da završite sve svoje obaveze.

-Ne mogu da vam opišem koliko u Italiji ima festivala, raznih dešavanja i prosto je nemoguće sve ih ispratiti –kaže ona.

 Jedna od ljepših strana studiranja u inostranstvu, dodaje Ksenija, jeste što je u mogućnosti da upozna ljude sa svih strana svijeta i njihove kulture. Prve godine živjela je sa Portugalkom, Čileankom i Italijankom, druge i treće sa Italijanima.

-Živjela sam sa Rimljankom od koje sam mogla da ,,pokupim” i nešto dijalekta. Na prvoj godini studija, bila sam član dramske sekcije na francuskom jeziku koju organizuje moj fakultet gdje smo izvodili komediju ,,Tailleur pour dames” tj. ,,Krojac za dame” koju je napisao Georges Feydeau- navela je ona, dodajući da joj je pored glume, ples jako velika strast, te da je ljubav prema latino plesovima otkrila još u srednjoj školi.

Na pitanje kakvi su njeni planovi kada je riječ o karijeri, odgovorila je da misli da je stekla veliko iskustvo i znanje studirajući u Rimu.

– I da mi je sad samo potreban veći kofer za nastavak moje avanture- rekla je ona.

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva