MODA PREPORUKA

22 XIAOMI FASHION CONNECTION:Kolekcije predstavljaju Marija Stanković, Lazar Ilić, Luigi Midulla, brend Coca d oro, dizajneri UDG

 Modna agencija Mondaine Models priprema novo, jesenje, 22. izdanje modnog događaja ,,Fashion Connection”, koji će biti održan 27. i 28. oktobra na lokaciji restorana Porto u Podgorici pod nazivom “Xiaomi Fashion Connection”.

“Xiaomi Fashion Connection” će 27. oktobra u 21 sat otvoriti srpska dizajnerka visoke mode Marija Stanković. Ona će premijerno prikazati novu kolekciju “Moonlight” sa kojom će se odmah nakon Crne Gore, kao najbolja sa Balkana, predstaviti u Moskvi na manifestaciji “Ruski silluet”. Nakon Marije Stanković, dizajnerski debi pred crnogorskom publikom imaće italijanski modni kreator Luigi Midulla i predstaviti novu kolekciju svoje modne kuće VDR –Via Delle Rose.Zahvaljujući dvjema mladim dizajnerkama, Maši i Minji Nikolić, domaća publika uživaće i u novoj kolekciji njihovog, izuzetno popularnog brenda u Srbiji, “Coca d oro”. Završnicu prve večeri “Xiaomi fashion connection” obilježiće četiri diplomske kolekcije studenata fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica (Gordana Bulatović, Jovana Dulović, Šejla Muratović i Sara Kotlaja).

 Druga noć 22.”Xiaomi Fashion Connection” rezervisana je za samostalnu reviju crnogorskog dizajnera Lazara Ilića, podijeljenu u sedam segmenata, kojom će kreator odati poštovanje i divljenje svim ženama koje se u ovom trenutku bore protiv karcinoma dojke.Iste večeri, publika će imati priliku da vidi i sedam skupocjenih haljina koje će Lazar Ilić donirati nevladinoj organizaciji “Zdrava Dona Montenegrina”. Sredstva prihodovana od prodaje haljina biće upotrijebljena za kupovinu medicinskog aparata namijenjenog odjeljenju onkologije Kliničkog centra Crne Gore.

Dizajnerka Marija Stanković kazala je da je kolekcija “MOONLIGHT” inspirisana ljudskom anatomijom i geometrijom.

-Najveći dio kolekcije izrađen je rukom u poentles tehnici u kojoj sam koristila viskozni konac koji je prožet svjetlucavim nitima. Ono što je odstupanje od tradicionalane poentles tehnike jeste način povezivanja.

Umjesto veza, za ukrašavanje modela, koristim bisere i kristale-kazala je kreatorka.

Jedna od najvećih prednosti kolekcije, dodala je, jeste naglasak na kroju koji je jednostavan  i lako primjenjiv.

BREND COCA D’ORO su osnovale mlade dizajnerke Maša i Minja Brend Nikolić, uz veliku podršku majke Miljane. Inspiraciju su našle jedna u drugoj, a zajedno stvaraju modele koji se mogu kombinovati za dnevne i večernje prilike.

-U današnje vreme kada se brzo živi i kada je svaki dan nepredvidiv, ženama je potrebna odjeća koja je podjednako adekvatna za posao, za viđanje sa drugaricama, ali i za iznenadni izlazak”.

COCA D’ORO je jedan od mlađih srpskih brendova koji je za vrlo kratko vrijeme postigao veliki uspjeh u Beogradu, Srbiji i regionu. Asimetričnost, spajanje naizgled nespojivih materijala i dezena, korišćenje jarkih boja, neki su od prepoznatljivih elemenata COCA D’ORO. Njih zadržavamo i u kolekciji kojom ćemo se predstaviti na Fashion Connection-u, ali donosimo i mnogo iznenađenja- pričaju Maša, Minja i Miljana Nikolić.

 Dizajner Luigi Middola – Via Delle Rose kaže da je ,,poslije dugogodišnjeg rada sa velikim brojem brendova u tekstilnom sektoru odlučio kreirati sopstvenu kolekciju”.

-Pošto smo tražili nešto novo i drugačije, odlučili smo da to bude “novi put”. Tako se pojavio brend Via Delle Rose. To je ime koje je izražava ženstvenost u italijanskom stilu. To znači “Ulica ruža”. Zamišljao sam Via delle Rose kao beskrajnu ulicu. Moj cilj je bio da se razdvojim od konvencionalne ženske odjeće i stvorim razliku. Danas možete vidjeti i kupiti Via Delle Rose u 20 zemalja svijeta-naveo je dizajner.

Na ovogodišnjem jesenjem Fashion Connectionu biće prikazane četiri diplomske kolekcije, studenata Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica. Ovogodišnji diplomci : Sara Kotlaja, Gordana Bulatovic, Šejla Muratović i Jovana Dulović u svojim radovima bavili su se različitim temama koje prate kretanja savremenog čovjeka i društva. Sara je uradila kolekciju na temu vještačke inteligencije, dok su Gordana i Šejla oblikovale svoje kolekcije inspirisane muzikom “Orchestra” i “Hart beat”, Jovana je proučavala generacije i kulturu beatnika kao i njhov stil života i prevela ga u jezik savremenog modnog izražavanja. Ono što je ove godine zajedničko za sve četiri kolekcije je istraživanje vještačke ili prirodne inteligencije kroz zvuk/ beat/ impuls.

Diplomske kolekcije su rađene pod mentorstvom Tijane Todorović.

 Druga noć modne manifestacije  “Xiaomi Fashion Connection” 28. oktobra na lokaciji restorana Porto u Podgorici biće u znaku revije kreatora Lazara Ilića pod nazivom ,,Slavimo život”. 

-Ova kolekcija od 35 modela je definitvno bila izazov u svakom smislu te riječi za mene. I nimalo nije bila lak zadatak. Igrao sam se  stilovima, krojevima materijalima…… Izlazio sam iz svoje zone komfora, što je i bila glavna ideja vodilja u ovoj kolekciji. Osim samog dizajna veliki akcenat je na stajlingu, jer svaki model je napravljen u jednom smjeru, a u potpuno drugom je otišla stilizacija. Trebalo je spojiti nespojivo i da se svaki model može  nositi na više načina. To mi je bio najteži, ali i najdraži dio posla.  Od materijala sam nastojao da spajam ono što se obično ne spaja: pliš sa muslin svilom, taft sa skajem…od kože sam pravio modele koji se inače ne bi radili od kože…Svaki segment je koloritan, od bijele, crne do minta i leopard printa, te bež i zlatne koje su moje prepoznatljive boje. Modeli će biti upotpunjeni Ameli nakitom posebno rađenim za reviju – kaže Ilić.

Urađena je i zaštitna fotografija na kojoj je Ivana Micevska, crnogorska manekenka koja je za potrebe kampanje stala pred objektiv fotografa Aleksandra Jaredića. Za Ivanin make up bila je zadužena Ljubica Vukčević koja će kao zvanična šminkerka ovoga puta raditi za oficijelnom šminkom manifestacije “Mesauda Milano”.