DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

PODGORICA: NVO ,,Zdrava Dona Montenegrina” poslala snažnu poruku kampanjom ,,Pokaži da ti je stalo”

Nevladina organizacija ,,Zdrava Dona Montenegrina“ i kompanija Avon Cosmetics Montenegro, uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, organizovala je danas u Podgorici događaj posvećen borbi protiv raka dojke u okviru kampanje ,,Pokaži da ti je stalo”. Glave i rozi baloni bili su ponosno podignuti dok je velika grupa dama i muškaraca šetala ulicom Slobode do Trga nezavisnosti.
Šetnja i cijeli događaj imali su za cilj da se skrene pažnja javnosti na značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te redovnog pregleda grudi, jer rak dojke je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme.
Članica NVO „Zdrava Dona Montenegrina“ Dijana Laković podsjetila je da ova organizacija od postanka do sada deset godina obilježava ,,ružičasti oktobar”.
– ,,Dona Montenegrina” svojim aktivnostima sve ove godine skreće pažnju, motiviše i opominje. Učinili smo dosta da se o karcinomu dojke govori više, otvorenije, sa manje straha, na što smo veoma ponosni. Današnjom šetnjom želimo da podsjetimo žene na potrebu i značaj redovnih samopregleda dojki, na potrebu i značaj preventivnih i redovnih kontrola kod ljekara, da skrenemo pažnju muškarcima da su oni naša snažna podrška, da su oni ti koji nas prvi mogu podsjetiti i opomenuti na značaj brige o sebi. Želimo da skrenemo pažnju zdravstvenih institucija na važnost kontinuirane edukacije ljekara i osavremenjivanja aparata neophodnih za dijagnostiku i praćenje ove bolesti. Pozivamo i ostale institucije i privredna društva da budemo partneri u zajedničkoj borbi protiv karcinoma dojke, jer ako se bolest otkrije na vrijeme, uradili smo mnogo – istakla je Laković.
Učesnica kampanje ,,Pokaži da ti je stalo” Marina Miketić-Nikolić kazala je da je otkrila karcinom kada je imala 32 godine.
– Od tada, poslije procesa liječenja, ja sam danas žena koja radi, koja podiže svoja dva dječaka, družim se sa prijateljima, porodicom, putujem i zaista mogu reći da živim punim plućima, kvalitetnije i možda bolje nego što ranije živjela. Kada ste mladi, prvo što mislite je da je bolest rezerisana za starije i da se to vama neće desiti. Nažalost, ima mnogo mlađih od mene koji su prošli kroz ovakvu borbu i to je samo jedan pokazatelj da karcinom zaista ne bira, odnosno bira, ali bira kako on želi – rekla je Miketić-Nikolić.
Odluku o tome hoćete li poći na kafu, kod frizera, donosimo vrlo svjesno, dodala je ona.
– To je zaista malo vremena i to vrijeme možemo posvetiti odlasku na pregled. Moramo biti mudre, hrabre i spremne. Često čujem od žena, pogotovo od mlađih, da ih je strah da pođu na pregled, da ih je strah od toga šta će čuti. Prije svega, mislim da treba ići na pregled i u svemu se u životu treba postaviti s puno optimizma. Posebno kad idete kod ljekara. Ne treba očekivati odmah loše vijesti. Međutim, iako se to desi, bolje je čuti danas dijagnozu nego za mjesec ili eventualno godinu, jer šanse za izlječenje, posebno kad je ovaj karcinom u pitanju, zaista su velike – rekla je Miketić-Nikolić.
Ona je poručila da jedine ćelije kojima karcinom ne može ništa ,,je naša psihološka snaga”.
Izvršni direktor Avon Cosmetics Montenegra Filip Popović kazao je da zdrava žena znači zdravu porodicu, a zdrava porodica zdravo društvo.
– Tu sam jer mi je stalo. Jer je kompaniji za koju radim puno stalo. Pokažite i vi da vam je stalo. Ali ne samo danas. pokažite to svakog dana u godini. Dragi muškarci, sjetite se ovih riječi: podsjeti je na samopregled, zakaži joj pregled, odvedi je na pregled, podrži je u borbi, jer je, siguran sam, i vama stalo – poručio je Popović.
Ragbi reprezentativci Crne Gore i medicinari zatim su stali na start u roze štiklama da bi u u trci pod nazivom ,,U njenim cipelama” ukazali na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju. Bila je ta trka prvi događaj takve vrste ikada organizovan u Crnoj Gori. Pobjednik Zoran, drugoplasirani Luka i trećeplasirani Behmen dobili su zahvalnice i poklone.
Moderatorka programa bila je direktorica KIC-a Budo Tomović i članica KIC Pop Hora Snežana Burzan.
KIC Pop Hor otvorio je i zatvorio događaj numerom Maye Sar koja nosi snažnu poruku – Slavim ljubav, pjevam sreći, moj problem nije od mene veći, jer sam hrabra, jer sam svjesna, da moj je život moja pjesma.
Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva.
Pokaži da ti je stalo!

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac