DRUŠTVO PREPORUKA

OTVORENI DANI NAUKE: Osnovci iz Bijele najviše znali o mjerenjima

Ekipa osnovne škole ,,Orjenski bataljon” iz Bijele osvojila je prvo mjesto u kvizu Zavoda za metrologiju ,,Zašto su mjerenja važna?” koji je juče održan u okviru festivala ,,Otvoreni dani nauke 2018.”

Kviz je bio namijenjen učenicima šestih razreda osnovih škola.

-Članovi ekipe bili su Natalija Smoljan, Miloš Gligović i Danilo Đukanović. Drugo mjesto pripalo je ekipi osnovne škole ,,Sutjeska” iz Podgorice koju su činili Miljana Nakić, Marko Šuković i Matej Tošić. Ekipi osnovne „Maksim Gorki” iz Podgorice, u sastavu Una Gluščević, Jovan Janković i Nikola Vidić, pripalo je treće mjesto – navodi se u saopštenju Zavoda za metrologiju.

U kvizu je učestvovalo 27 učenika iz devet osnovnih škola: ,,Maksim Gorki”, ,,21. maj”, ,,Štampar Makarije”, ,,Vlado Milić”, ,,Savo Pejanović”, ,,Sutjeska” i ,,Vladimir Nazor” iz Podgorice, kao i učenici osnovnih škola ,,Orjenski bataljon” iz Bijele i ,,Braća Labudović” iz Nikšića.

Realizaciju kviza podržalo je Ministarstvo nauke i takmičari najbolje tri ekipe osvojili su bicikla, tablet računare i bežične slušalice.

Kviz je organizovan u prostorijama osnovne škole „21. maj“ iz Podgorice.

-Osnovni cilj organizovanja kviza bio je da se učenicima osnovnih škola približe znanja iz matematike i prirode, kao i da se učestvovanjem u kvizu, učenici dodatno afirmišu i imaju priliku da prošire znanja iz tih oblasti – navodi se u saopštenju.

Jedan od razloga za organizovanje kviza je i kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom, najveće promjene Međunarodnog sistema jedinica (SI), koja se očekuje u novembru 2018.

-S obzirom na promjenu u Međunarodnom sistemu jedinica, organizovanje kviza za učenike osnovnih škola, još je jedna u nizu aktivnosti usmjerenih ka podizanju znanja o sistemu jedinica, ali i upoznavanja sa predstojećim promjenama u oblasti nauke – zaključuje se u saopštenju.