MAGAZIN SLAJDER

NEVENA BOŽOVIĆ U OGLEDALU: U poslu insistiram na odgovornosti i profesionalizmu

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je pjevačica Nevena Božović.
Ona je prva učesnica koja se takmičila i na dječjem Eurosongu i zvaničnoj Pjesmi Evrovizije. Na dječjem Eurosongu 2007. godine u Roterdamu osvojila je treće mjesto sa pjesmom ,,Piši mi” za koju je pisala muziku i tekst. Na zvaničnoj Pjesmi Evrovizije nastupila je u Malmeu sa grupom ,,Moje 3” i pjesmom ,,Ljubav je svuda” i osvojila 11. mjesto u polufinalu.
Zlatnu sirenu dobila je 2009. godine na Sunčanim skalama u Herceg Novom gdje je otpjevala numeru ,,Ti”. Naredne godine na italijskom takmičenju „VerdiNote International Song contest“ osvojila je prvu nagradu sa pjesmom „Il mio domani“. Godine 2012. publika u regionu pamti je po izuzetnim nastupima u muzičkom takmičenju ,,Prvi glas Srbije” gdje osvaja drugo mjesto. Od 2013. uspješno gradi solo karijeru, a izdvajaju se numere ,,Pogledaj me”, ,,Znam da noćas gubim te”, ,,Bal”, ,,Trebam tebe”, ,,Čujem da dolaziš u grad”, Siesta”, ,,Jasno mi je” i ,,Dangerous drug”.
Ona će sa bendom nastupiti 13. oktobra u Podgorici, u okviru proslave drugog rođendana CentreVille Hotel & Experiences-a i The Living Room-a.
Prije desetak dana završila je specijalizaciju na Fakultetu muzičkih umetnosti, a uskoro, kako kaže za MNE magazin, predstaviće novi singl ,,What I’m looking for”, uz spot.
Djetinjstvo je asocira na prave prijatelje za cio život i rodnu Kosovsku Mitrovicu. Kaže nam i da su u njenoj porodici svi skijaši, te da je i sama prvi put stala na skije kada je imala tri godine.
U poslu uvijek insistira na odgovornosti i profesionalizmu.

Nevena Božović sa starijom sestrom Jelenom

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Asocira me na prave prijatelje za cio život i, naravno, na rodni grad Kosovsku Mitrovicu. Druženje ispred babine zgrade i odlazak u osnovnu školu, u kojoj se, moram napomenuti, ozbiljno učilo. Časovi klavira su za mene bili najveća radost, kao i odlazak na košarkaški teren sa mojim tatom i sestrom. Srećna sam što sam rođena u malom gradu na Ibru, koji mi je pružio sve ono najbitnije da djetinjstvo bude baš kao na filmu. Bila sam hiperaktivno dijete, tako da nije bilo lako pratiti moj tempo. Odlazak u dvije osnovne škole, jedna za drugom, zatim folklor i na kraju dana trening u košarkaškom klubu.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Prvi honorar sam dobila kada sam učestvovala na jednom dječjem festivalu i to u obliku računara (haha) Kasnije u srednjoj školi i fakultetu, dobijala sam stipendije zbog dobrog prosjeka, tako da nisam imala potrebu da tražim džeparac.

Na čemu insistirate u poslu?
– Uvijek insistiram na odgovornosti i profesionalizmu. Mnogi propusti u radu su nešto što se u današnje vrijeme kod nas podrazumijeva, ali učešćem na Evroviziji vidjela sam kako sve može da funkcioniše kada postoji podjela posla i preciznost. To je pravi put do uspješnosti i ja sam svoje saradnike navikla na posvećenost i ažurnost.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Trenutno čitam ,,Igru staklenih perli”, Herman Hese. Igra koja spaja umjetnost i nauku, muziku i matematiku kao jedinstven metod opisan na jedan vrlo interesantan način. Iako je nastala davno, u prvoj polovini prošlog vijeka, jedna je od najznačajnijih u njegovom opusu. Posljednji film koji sam odgledala i preporučujem je rimejk filma ,,A star is born” sa Lejdi Gagom i Bredli Kuperom.
Koje jelo najviše volite?
– Volim italijansku kuhinju i paste. Punih deset godina sam bila vegeterijanac i moja ishrana se bazira na voću, povrću i žitaricama. Takođe, ljubitelj sam naših kuvanih, tradicionalnih jela.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Velika sreća da je pronađeš i čuvaš.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Uvijek mi je bio zanimljiv barok kao umjetničko-kulturni period koji se velikom brzinom proširio po Evropi. Tada su iz svih oblasti umjetnosti nastajala raskošna djela, muzičke, scenske, arhitektonske i literarne inovacije. Kada je u pitanju muzička umjetnost, svašta bismo mogli čuti od umetnika koji su stvarali u tom periodu. kako bi se na trenutak oživio duh tog vremena, a to su Johan Sebastijan Bah i Antonio Vivaldi.

Nevena Božović sa starijom sestrom Jelenom

Putovanje koje pamtite?
– U mojoj porodici su svi skijaši, a neki su se tim sportom profesionalno bavili. Tako sam i ja prvi put stala na skije kada sam imala tri godine. Od tada sam potpuni zaluđenik. Skijanje na Alpima uvijek izdvajam od svih putovanja jer uživam u zimskim aktivnostima i pravim čarolijama. Od prve do posljednje ,,žice” sam na stazi i osmišljavam koji teren treba preći.
Pjesma Vašeg života je?
– To je je teško pitanje za muzičara, ali ipak  ,,Creep” Radio Head, dragocjeni razlog je u pitanju, pa ću ga sačuvati za sebe.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva