ART PREPORUKA

LONDON: Benksijeva slika nakon milionske prodaje samouništena na aukciji

Foto: Sotheby's

Benksijeva slika se ,,samouništila” samo nekoliko trenutaka nakon prodaje za više od jednog miliona funti.

,,Djevojčica sa crvenim balonom”, jedna je od najpoznatijih slika Benksija, umjetnika nepoznatog identiteta, bila je jedna od glavnih atrakcija aukcije kuće ,,Sotebi” na kojoj su prodavana djela savremene umjetnosti u petak uveče u Londonu, piše BBC.

Prikazujući djevojčicu koja se kreće ka jarko crvenom balonu u obliku srca, djelo napravljeno bojom u spreju i akrilnom bojom na platnu je jedna od najpoznatijih slika ovog umjetnika.

Aukcijska kuća izjavila je da je slika potpisana i da ima i posvetu, kao i da ju je njen prvi vlasnik nabavio od umjetnika 2006. godine.

Pobjednik na aukciji se javio telefonom oko 21h i za nju ponudio mnogo više od procijenjene vrijednosti od oko 200-300.000 funti.

Ali upravo nakon što je voditelj aukcije spustio čekić, slika se raspala, a vjeruje se da je ona uništena pomoću daljinski aktiviranog mehanizma unutar okvira.

Slika je izašla iz rama isjeckana na trake.

– Izgleda da smo upravo benksovani – rekao je Aleks Brancik, viši direktor Sotebija i šef odjeljenja za savremenu umjetnosti u toj kući.

Ukoliko se nakon aukcije desi da se umjetničko djelo ošteti dok se nalazi u aukcijskoj kući, od kupca se ne očekuje da da novac i preuzme to djelo.

Ali, možda ova slika, koja je sada postala dio jedne od najvećih podvala u umjetnikom svijetu, bude tako isječena još vrednija.

– Razgovarali smo sa kupcem koga je ovo iznenadilo. Dogovaramo se šta ćemo dalje – rečeno je iz aukcijske kuće za ,,Fajnenšel tajms”.

Jasno je i da je sam umjetnik umiješan u podvalu, jer je na svom instagram profilu objavio post sa isječenom slikom.

 

View this post on Instagram

 

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on


Izvor: Blic.rs