DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ POVODOM DANA PROSVJETNIH RADNIKA: Mostovi koje gradite neće moći biti razgrađeni

-Svaki posao je specifičan i zahtijeva posebne sposobnosti ili talente, ali onaj koji uključuje rad sa djecom nije, rekao bih, uporediv sa bilo čime – kazao je Ministar prosvjete Damir Šehović povodom Dana prosvjetnih radnika.

Kako kaže, neuporediv je zato što se njime utiče na to kako će se oni kao odrasli nositi sa problemima i kakav će odnos imati prema sebi, drugim ljudima i životu uopšte.

Taj posao, zajedno sa porodičnim okruženjem, postavlja temelje ličnosti, dodaje Šehović.

-Takvu odgovornost nije lako nositi, i jedan od osnovnih zadataka obrazovnih institucija jeste da taj put olakša, a rad i trud prepozna. Mi to pokušavamo kroz učešće u rješavanju stambenih pitanja prosvjetnih radnika, kroz vođenje računa o tome da reformski procesi ne ugroze radna mjesta, kroz učešće u razgovorima usklađivanju zarada, a sad i putem Fonda za kvalitet i talente kojim će se dodijeliti preko 200 nagrada nastavnicima – kazao je Šehović.

Ima naravno, dodaje on, još posla dok se položaj prosvjetnih radnika dovede na optimalni nivo, ali u velikim sistemima kakav je prosvjeta, sve promjene po prirodi stvari su postepene.

-Nedavno sam na otvaranju jednog vrtića rekao da se djeca koja borave tamo kroz petnaestak i više godina neće sjećati ko je bio ministar prosvjete, ali će pamtiti koliko im je ljubavi i pažnje u tom prostoru pruženo. I to je istina. Svako od nas dobro pamti, ako ne sve, onda makar jednog nastavnika, koji nas je motivisao, pokazao da možemo više, vjerovao u nas, i kako smo se dobro tada osjećali. Mi stoga moramo naučiti da prepoznamo one koji razumiju težinu svog poziva, i postaviti pravila sistema tako da se samo takvi i bave ovim poslom – naveo je Šehović.

-Mostovi koje ste vi sa djecom gradili ka njihovom punoljetstvu, niko nikad neće moći razgraditi, i to je vaša lična pobjeda svake negativne društvene pojave, sad i uvijek. Srećan vam Dan prosvjetnih radnika -zaključio je Šehović.