DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Trka muškaraca na štiklama 13. oktobra

Oni su snažni, hrabri i opasni na terenu. Njihov poziv podrazumijeva konstantu borbu, a ovog oktobra kreću u najvažniji okršaj. Dvadeset tri ragbi reprezentativca Crne Gore će na par minuta svoje kopačke zamijeniti rozim štiklama. Pitali smo se zašto i saznali da iza svega stoji plemenit razlog.

Ragbi reprezentacija Crne Gore dio je kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju je kompanija Avon posvetila borbi protiv raka dojke, u saradnji sa NVO „Zdrava Dona Montenegrina“ i uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja. Cilj kampanje je povećanje svijesti o važnosti redovnih pregleda grudi, jer je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Pored toga, Avon želi da ukaže i na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Zato u subotu 13. oktobra na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizuju trku muškaraca „U njenim cipelama“, kako bi im pružili priliku da na simboličan način pokažu da im je stalo, tako što će na par minuta zaista stati u njene cipele i istrčati simboličnu trku. Trka je prvi događaj takve vrste ikada organizovan u Crnoj Gori, a ragbisti su se među prvima odazvali na poziv da budu dio ovog nesvakidašnjeg događaja.

Drago mi je što možemo da pomognemo i skrenemo pažnju na bolest koja uzima toliko života, koji mogu da budu spašeni redovnim kontrolama. Priključili smo se kampanji kako bi skrenuli pažnju ženama da vode računa o svom zdravlju, ali i kako bi dali primjer drugim muškarcima da im u tome pomognu. Da pokažu da im je stalo i olakšaju ženama iz svog okružena da brinu o sebi, tako što će ih podsjetiti da zakažu pregled, da odu kod doktora sa njima ili im pomognu u svakodnevnim obavezama. Da „uskaču u njihove cipele“ češće nego inače – poručio je Nikola Vuletić, predsjednik Ragbi saveza Crne Gore koji će u subotu trčati sa svojim timom.

Ukoliko želite da se pridružite ragbistima, pošaljite osnovne podatke (ime i broj cipela) na [email protected]. Bez obzira na to da li ćete 13. oktobra obuti roze štikle, kompanija Avon poziva sve da se okupe u centru Podgorice i podrže borbu protiv raka.

– Kao muškarac koji radi u pretežno ženskoj industriji, ali i kao neko ko ima majku, sestre i suprugu, mogu da potvrdim da žene često preuzimaju veliki broj obaveza, zaboravljajući na sebe. Želimo da ih u tim momentima osvijestimo, ukažemo na ono što je zaista važno – a to je njihovo zdravlje. Isto tako pozivamo i muškarce da pokažu da im je stalo do žena koje vole, do njihovih majki, supruga, sestara, drugarica. Budite tu za njih, podržite ih. Jednostavno, olakšajte im brigu o sebi. Na kraju, ovo je poruka za našu cijelu zajednicu, da se pridruže programima koje se bave ovom temom – poručio je direktor kompanije Avon Cometics Montenegro Filip Popović, koji će takođe 13. oktobra uskočiti „u njene cipele“.

Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva. Kompanija Avon, koja organizuje trku „U njenim cipelama“, početkom oktobra – mjeseca u kojem se obilježava borba protiv raka dojke, donirala je Kliničkom centru ultrazvučni aparat za pregled grudi, koji će povećati kvalitet i broj pregleda i pružiti precizniju dijagnostiku.