NAŠE PRIČE

ANA VUJOŠEVIĆ NAKON POBJEDE NA FESTIVALU ,,NAŠA RADOST”: Bilo je nestvarno

Desetogodišnja Ana Vujošević učenica je petog razreda podgoričke Osnovne škole,, Savo Pejanović” i V razreda muzičke škole ,,Vasa Pavić”. Svira klavir. Šest godina je članica dječjeg hora ,,Zvjezdice”. Kaže za naš portal da je kao članica hora ušla ozbiljnije u svijet muzike, te da je hor njena ,,oaza sreće i zadovoljstva”.
Naša sagovornica osvojila je prvo mjesto na nedavno završenom dječjem festivalu ,,Naša radost“ sa pjesmom ,,Nije lako biti dijete“, po tekstu Sanje Perić i muzici Slavka Milovanovića. Odluka je to bila stručnog i dječjeg žirija. Proglašena je i najboljom interpretatorkom, po odluci stručnog žirija, a od dječjeg žirija dobila je priznanje za cjelokupan nastup.
– Nagrade koje sam dobila na festivalu mi znače mnogo! I na festivalu ,,Zlatna pahulja” u Rožajama sam bila apsolutni pobjednik, ali nagrade u mom gradu su za mene posebne – kaže Ana za MNE magazin.
Pitali smo je i koliko joj znače ovakvi festivali.
– Ja ne znam kako da objasnim taj osjećaj. Bilo je nestvarno. Da sam imala krila, preletjela bih salu i sve ljude u njoj izljubila i izgrlila – prenosi utiske naša sagovornica.
Što se tiče onoga što joj se najviše svidjelo u ovoj pjesmi, navodi  da ,,na prvo slušanje sam rekla da je to to”.
– Opisuje sve ono što ja zaista mislim. Inače ne volim da mi se nameće nešto što ja ne želim ili ne volim. Hoću da živim djetinjstvo i voljela bih da to bude onako kako su ga živjeli moji roditelji – ističe naša sagovornica.
Na pitanje: ,,Zbog čega nije lako biti dijete? Šta je najljepše, a šta najteže u tome što si dijete?” kaže:
,,Baš zbog stvari koje sam pomenula u prošlom odgovoru. Mi sad svi moramo da budemo najbolji đaci, da smo najbolji na svim poljima. To se od nas traži! Najljepše je to što moji roditelji od mene traže da budem ono što jesam i što mi ne nameću njihove stavove i želje. Usmjeravaju me, ali ne nameću! Imam pravo izbora.”

Pjesma je njen izbor i voljela bi, kaže, i kad odraste da se bavi muzikom.

Silvija, Anina majka, za naš portal priča da je starija ćerka Iva imala četiri godine kad se Ana rodila i već je uveliko pjevala.
– Ana je tako  od ranog djetinjstva slušala muziku. Sa dvije-tri godine je već tražila ,,mifaton”, i bez imalo stida pjevala pred bilo kim. Tada sam primjetila da će i ona ići sestrinim stopama i sa četiri godine sam je upisala na hor. Ana je dijete koje se ne opterećuje puno, barem nama to ne pokazuje. Sve svoje obaveze završava perfektno. Kako? To samo ona zna. Vjeruje u sebe i uvijek od nas traži da i mi vjerujemo u nju. Ja je kao majka podržavam i pratim šta god da radi – ističe ona za MNE magazin.
Dodaje da je i na ovom festivalu vjerovala  i osjećala da će Ana biti nagrađena.
– Naravno ponos, sreća, uzbuđenje i svi najljepši osjećaji su tu! – naglašava Anina majka.

Bojana Radonjić

Foto: Sergej Zabijako