DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Nizak rizik od pojave ,,majmunskih boginja”

Rizik od pojave ,,majmunskih boginja” u Crnoj Gori je izrazito nizak, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

-Primjenom algoritma i metodologije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za brzu procjenu rizika koju je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, rizik po importaciju i dalje širenje ovog oboljenja u Crnu Goru, uzimajući u obzir čitav niz parametara, je označen kao izrazito nizak – saopštio je Institut za javno zdravlje.

Navode da će u saradnji s Ministarstvom zdravlja, te Odsjekom za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove, sprovesti sve neophodne mjere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ,,majmunskih boginja” u zemlji.

Zdravstvene vlasti Velike Britanije su 8. i 11. septembra prijavile dva slučaja obolijevanja od ,,majmunskih boginja”, a obije oboljele osobe su u periodu mogućeg zaražavanja boravile u Nigeriji, gdje je epidemija ove bolesti u toku još od septembra 2017.

-Zaključno sa 31. avgustom Nigerija je izvjestila o ukupno 262 slučaja sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja u 26 regiona zemlje, 113 su laboratorijski potvrđeni, a registrovano je i sedam smrtnih ishoda. Najveći broj slučajeva prijavljen je iz južnih regija Nigerije. Dva importovana slučaja majmunskih boginja u Veliku Britaniju u kratkom vremenskom periodu predstavljaju neuobičajeni javno-zdravstveni događaj koji je inicirao detaljno istraživanje istorije putovanja i moguće izloženosti virusu kod oba pacijenta sa ciljem pravilne procjene situacije. Nakon sprovedenih epidemioloških istraživanja rizik za dalje širenje bolesti i oboljevanje opšte populacije u Velikoj Britaniji se smatra veoma niskim, posebno iz razloga što se majmunske boginje ne šire lako među ljudima – navode iz IJZ.

Pojašnjavaju da je uzročnik oboljenja virus majmunskih boginja – monkeypox (MPKSV) iz grupe ortopox virusa. Ta vrsta boginja spada u ospine groznice sa malom vjerovatnoćom prenosa sa čovjeka na čovjeka.

-Bolest karakteriše početak sa nespecifičnim simptoma kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima i zamor tokom perioda od dva do tri dana nakon kojeg slijedi period od dvije do tri nedjelje tokom kojeg se javlja i razvija osip. Prije pojave ospe karakteristično je zahvatanje limfnih čvorova i žlijezda što ovu osipnu groznicu razlikuje od drugih bolesti slične kliničke prezentacije – navodi se u saopštenju.

Osip se, navode, širi postepeno i napreduje od promjena u prebojenosti kože do uzdignuća na koži ispunjenih tečnošću koja se često zamuti.

-Promjene se u završnom stadijumu sasušuju i odvajaju od ostale kože uz prisutan jak svrab. Osip počinje na licu koje je zahvaćeno u 95 odsto slučajeva i širi se niz trup ka dlanovima i stopalima (u 75 odsto slučajeva). Promjene se takođe mogu razviti na sluzokožama, u ustima, na jeziku i na genitalijama. Smrtnost oboljelih se kreće od 1 do 10% u Africi, sa nešto većim letalitetom među malom djecom. Osjetljivost je najizraženija među djecom mlađom od 16 godina – navode iz IJZ.