PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Tinejdžer 49 dana plutao sam na moru

Foto: Beta/AP

Jedan osamnaestogodišnji Indonežanin koji je preživio 49 dana plutajući na moru, na maloj drvenoj platformi za ribolov, koja se otkačila sa sidra dok je na njoj radio, kaže da je bez hrane ostao već za nedjelju dana i preživio jedući ribu, a pijući morsku vodu koju je cijedio kroz odjeću.

Aldi Novel Adilang izjavio je za AP u ponedjeljak da je uključivao jaku ribarsku lampu svaki put kada bi vidio neki brod, a ne može da prebroji koliko ih je prošlo ,,nesvjesno mog iskušenja”.

Konzulat Indonezije u Osaki, u Japanu, objavio je da je osamnaestogodišnjaka spasao panamski brod 31. avgusta, kod ostrva Guam, 1.920 kilometara od mjesta s kojeg ga je more odnijelo, a u Indoneziju se vratio nedavno.

Foto: Beta/AP

On od svoje 16. godine radi na jednom od najsamotnijih poslova na svijetu – na ,,rompongu” – drvenom splavu s kolibom, održava i pali lampu čija svjetlost noću privlači ribu. Njegova platforma je bila usidrena 125 kilometara od obale arhipelaga Sulavesi.

Obala ostrva se ne vidi s ribarskih splavova, a mnogobrojni ,,romponzi” su međusobno udaljeni po nekoliko kilometara. Snabdijevanje, uključujući hranu i gorivo za generator, donose im se oprilike jednom nedjeljno, ili rjeđe. Čuvari platformi, koji zarađuju 130 dolara mjesečno, putem ručnog radija – toki-vokija, komuniciraju s ribarskim brodovima kada se približe.

-Bio sam na splavu mjesec i 18 dana, a hrane mi je nestalo već poslije prve nedjelje. Pošto danima nije bilo kiše, pio sam vodu koju sam cijedio iz odjeće koju sam natapao u moru – rekao je Adilang.

Izvor: Beta