DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Otvoren vrtić u Staroj Varoši, mjesta za 100 mališana

Foto: Gov.me

U podgoričkom naselju Stara Varoš danas je svečano otvoren novi vrtić u kome će biti mjesta za 100 mališana.

Ministar prosvjete Damir Šehović je kazao da je Glavni grad besplatno ustupio objekat za vrtić, u koji je uloženo oko 70 hiljada eura.

Vrtić je opremila turska agencija Tika u vrijednosti od oko 20 hiljada eura.

Šahović je kazao da Ministarstvo njeguje izuzetno liberalnu upisnu politiku koja omogućava svakom djetetu u Crnoj Gori da bude dio predškolskog obrazovanja.

On je, na otvaranju vrtića, rekao da je Ministarstvo u posljednje dvije godine uspjelo da podigne obuhvat ranim obrazovanjem i vaspitanjem sa 50 na 70 odsto.

-Što je veoma važno imajući u vidu značaj ranog obuhvata predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem za samo djete i za društvo u cjelini – naveo je Šehović.

On je dodao da je potrebno graditi nove i opremati postojeće objekte u kojima djeca već borave.

Šehović je podsjetio da je Vlada stupila u kreditni aranžman sa bankom za razvoj Savjeta Evrope, na osnovu koga su obezbijeđena sredstva za sedam vrtića.

-Jedan vrtić u Zagoriču je odavno u funkcji, na Starom aerodromu je nedavno otvoren, treći u Tuzima se uveliko radi, a vrtić u Baru će početi da se gradi u narednih nekoliko dana – rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, projektovanje ostalih vrtića se privodi kraju.

Foto: Gov.me

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, kazao je da je Stara varoš odavno zaslužila jedan takav objekat i da je izuzetno zadovoljan što je danas otvoren vrtić u toj mjesnoj zajednici.

On se zahvalio partnerima iz Ministarstva prosvjete i agencije Tika koji su omogućili da u novom vrtiću mjesto za odrastanje nađe oko 100 mališana.

Namjera Glavnog grada je, kako je naveo Vuković, podizanje kvaliteta života građana Podgorice i jedan od osnovnih preduslova za to je da svako dijete nađe mjesto u vrtiću.

On je rekao da su vrtići u Glavnom gradu i dalje prebukirani, ali da se preko sličnih projekata može dostići evropski standard u toj oblasti.

Vuković je najavio da će sljedeće godine početi realizacija gradnje vrtića u Bloku VI i u City kvartu.

-Moja želja je da takav objekat dobijemo i na Zlatici – dodao je Vuković.

Glavni grad, kako je kazao, nastaviće da podržava projekte kroz ustupanje zemljišta i oslobađanje od naknade za komunalno opremanje.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, kazao je da je agencija Tika od 2007. do danas realizovala više od 320 projekata i da će Turska nastaviti da daje svoju podršku Crnoj Gori.

-Drago mi je da će djeca zahvaljujući tome boraviti u mnogo boljim uslovima – zaključio je Galip.