DRUŠTVO PREPORUKA

ROGAMI: U akciju gašenja požara uključeni i avioni

Foto: Portal Analitika

Požar u Rogamima još uvijek je aktivan, a vatrogasci su opet morali da brane kuće zbog jakog vjetra, koji nosi vatrenu stihiju i otežava lokalizovanje.

Kako je istakao komandir Lazar Čađenović, vjetar stvara velike probleme vatrogascima, zbog čega će vjerovatno cijeli dan i noć morati da budu na terenu.

– Odbranili smo dvije kuće u blizini vinarije ,,Krgović” u Rogamima. Aktivan je veliki požar u Kupuscima, trenutno tamo nijesu ugrožene kuće, ali s obzirom na vjetar, može se očekivati tokom dana i noći da budu u opasnosti i imanja – kazao je Čađenović.

On je rekao da su avioni Direktorata ponovo angažovani na gađenju požara u Rogamima, a ranije su povučeni jer nijesu mogli da intervenišu zbog blizine dalekovoda.

Na području Rogama izbio je veliki požar, a 20 kuća koje su prvobitno bile ugrožene sada su van opasnosti, saopštio je komandir Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Andrija Čađenović i istakao da vatrogasci velikim naporima uspijevaju da kontrolišu vatrenu stihiju.

– U gašenju požara uključeni su i avioni, vatra je zahvatila veliku površinu, ali za sada držimo pod kontrolom vatru – kazao je Čađenović.

On je istakao da jutros vatrogasci imaju veliki broj intervencija, a da je aktivan požar i u Kučkom selu Kupusci.

Gašenje vatre otežava pojačan sjeverni vjetar, a na području Podgorice uobičajena je pojava da kada duva dešava se veliki broj požara.

Čađenović je kazao da je front požara u Rogamima 150 metara, a zvali su u pomoć i dvije posade Vojske Crne Gore, kao i kolege iz Danilovgrada.

– Na raspolaganju nam je i autocistijerna preduzeća ,,Vodovod”, kojom će nam se dopremati voda na kritičnim lokacijama. Za sada je situacija pod kontrolom i potrudićemo se da sve požare lokalizujemo tokom dana – rekao je Čađenović.

Naglasio je da su vatrogasci uspjeli da ugase veliki požar koji se sa malog brda spuštao prema Vranjskim njivama.

– Takođe i nekoliko manjih požara, koji su izbili na teritoriji užeg gradskog jezgra – kazao je Čađenović.

Čađenović je rekao da sada nijesu ugrožene kuće, a da su vatrogasci razvili takozvanu ,,prugu” i gase vatru i naprtnjačama.

– Teren je nepristupačan, pa zbog toga moraju naprtnjačama da gase. Požar se sada kreće visoko u brdo – istakao je Čađenović.
Izvor: Vijesti