MAGAZIN SLAJDER

MARIJANA CAMOVIĆ U OGLEDALU: Volim da putujem i lutam

 

Današnja gošća u rubrici ,,U ogledalu” je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović. Ona je u svijet medija ušla 2001. godine. U dnevnim novinama bila je zaposlena 14 godina, dok je na čelu Sindikata medija već drugi mandat.

Naša sagovornica  je 2016. godine izabrana za članicu pravnog odbora Evropske federacije novinara.To je prvi put da neka novinarska organizacija sa naših prostora ima predstavnika u najvišem tijelu EFJ, koji okupljaju više od 320 hiljada novinara.

Odgovarajuća na pitanja kaže da je novinarstvom oduševljenja, da pamti djetinjstvo po ljetima koje je provodila na sjeveru, ali i da   ne voli traljavo odrađene poslove. A, osim u poslu, uživa i u putovanjima.

 Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Na ljeta u Pljevljima i babu po majci, na njenu ljubav koja, srećom, i danas traje. Asocira me i na djeda po ocu,  i njegovu blagu narav koju, čini mi se, niko od nas nije naslijedio. Rodila sam se gotovo pred kraj njegovog života, kratko smo se družili i ostala sam ga željna.

 Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Sjećam se kako sam ga zaradila ali ne i kako sam ga potrošila. Imala sam 19 godina i počela sam da se bavim novinarstvom. Nisam mogla da vjerujem da postoji tako zanimljiv i koristan posao u kojem ja uživam i još mi se to plaća. Posao iz snova. Prvi honorar je bio 300 maraka i to je bilo proljeće 2001. godine.

Na čemu insistirate u poslu?

-Više imam očekivanja, od insistiranja nema mnogo koristi jer se neko ko neće nešto da uradi na lak način na to ne može najtjerati, a to već dovodi do atmosfere koju ne volim. Očekujem da ljudi odrade posao za koji su preuzeli obavezu. Zvuči jednostavno ali se i dalje redovno iznenadim kako nešto tako jednostavno može na razne načine da se iskomplikuje i da rezultira loše ili traljavo završenim poslom.

Koje jelo najviše volite?

-Nemam omiljeno jelo, volim da probam nove ukuse ali se uvijek vraćam našim tradicionalnim jelima. Kada su slatkiši u pitanju sam konkretnija, uvijek biram čokoladne poslastice.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Mislim da su to nesebičnost i poštovanje.

Kojeg umjetnika biste oživjeli i zašto?

-Radije bih oživjela neke meni drage ljude koji su prerano otišli.

Putovanje koje pamtite?

-Volim da putujem i lutam i zanimljivo mi je sve što mi je novo, zato me je lako oduševiti. Pamtim dosta mjesta i gradova ali mogu izdvojiti Rim. Proljetos sam bila u Rimu i ostala potpuno opčinjena.

 Pjesma Vašeg života je?

-Nije baš pjesma mog života, možda više bend koji rado slušam – Hladno pivo. Gotovo sve što oni snime baš ima smisla.

M.S.