DRUŠTVO PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Završava se ljetnja škola arhitekture APSS

Ovogodišnja ljetnja škola arhitekture APSS, najveća manifestacija koja se bavi arhitekturom i urbanim planiranjem u Crnoj Gori, završava se u subotu. Posljednja dva dana posvećena su prezentaciji radova studenata, predavanjima, promocijama knjiga, panel diskusijama i obilježavanju Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori.

Izložba studenata zakazana je za petak u 20h, u zgradi Synchro u Porto Montenegru. Proteklih sedam dana, 27 studenata iz 12 zemalja pripremalo je radove na temu održive mobilnosti. Izložba „Crossing Temporary“ otvorena je za sve zainteresovane i ulaz je besplatan.

-Studenti su dobili zadatke koji su inicijalno postavljeni kroz 3 teme mobilnosti u Boki, ali evolu-iraju i eventualno će biti prezentovani kroz ono što vjerujemo da će biti jedinstveno APSS iskustvo. Privremene strukture mogu biti dizajnirane za kratkoročnu upotrebu, često moraju biti postavljene brzo ili s namjerom da se vežu za samo jedan događaj, ali postaju dio javnog prostora, dio zajednice. One bi trebale da kanališu nove ideje, testiraju nove scenarije i novi pristup javnom prostoru, dok su istovremeno prilagođene životnoj sredini i neposrednoj okolini- iz APSS-a objašnjavaju zadatak koji su postavili budućim arhitektama.

Sat prije izložbe, istaknuto ime arhitektonske scene bivše Jugoslavije Vedran Mimica predstaviće knjigu “The Berlage Affair”, koja na više nivoa prikazuje njegove pedagoške, kulturološke i intelektualne angažmane u posljednjih 25 godina.

 

Obilježavaju početak Evropske nedjelje mobilnosti

U subotu se održava završna konferencija APSS Finale, na kojoj će se predstaviti značajna svjetska imena iz arhitekture i urbanog planiranja. Jutro je rezervisano za „APSS talk“ u Centru za kulturu Tivat, gdje će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, fotograf Julien Lanoo, profesor Saša Machtig (kreator popularnog crvenog kioska) sa Univerziteta u Ljubljani i njegov kolega Giovanni Danielli sa Univerziteta u Bernu. U 12:40 počinje panel “Izazovi Održive mobilnosti u Boki Kotorskoj”, kojim će simbolično označiti početak Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori, koja se širom Evrope obilježava od 2002. godine.

-Boka Kotorska je idealno mjesto na kojem možemo razgovarati o održivoj mobilnosti ili testirati moguća rješenja – poručuju iz APSS-a.

Poslijepodnevni sati konferencije APSS Finale u subotu biće posvećeni temi Obrazovanje i arhitektura. Iz APSS-a naglašavaju da su svi događaji otvoreni za javnost.

 

Foto: Luka Bošković