ART SLAJDER

BUDVA: Zdenka Kovačiček pokazala zašto je zovu ženom za sva vremena

Hrvatska diva Zdenka Kovačiček sa svojim Green House Blues Band-om održala je nezaboravan koncert sinoć na prostoru između crkava u Budvi. Nastup je upriličen u sklopu 12. Petrovac Jazz Festivala, koji je i koorganizator, uz TO Budva.
– Čast mi je i privilegija što sam ovdje sa vama u ovoj divnoj Budvi. Zbog svojih dužnosti ove godine sam, nažalost, propustio gostovanje tri hrvatske dive Terezu Kesoviju, Gabi Novak i Radojku Šverko na ljetnjoj sceni u Kotoru i baš mi je bilo žao zbog toga, ali, zato nisam htio nikako propustiti i toliko sam izuzetno radostan što večeras mogu najaviti gostovanje evropske Dženis Džoplin, žene za sva vremena, hrvatske muzičke dive Zdenke Kovačiček – kazao je hrvatski ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić, podsjećajući da iza nje stoji ,,60 godina impresivne muzičke karijere“, ,,izazivajući iz godine u godinu burne ovacije publike sa svakom novom interpretacijom“, te da je to ,,umjetnica koja je uvijek bila ispred svog vremena“.
Direktor TO Budva Mladen Franović rekao je da je sjajno što su dio Petrovac Jazz Festivala donijeli u Budvu.
– Konačno da nešto iz Petrovca dođe u Budvu, a ne stalno nešto iz Budve u Petrovac. Ova privilegija večeras da čujemo Zdenku s bendom je nešto nesvakidašnje – istakao je Franović.
Zdenka Kovačiček je potom stupila na scenu.
– Ja sam mislila krenut’ sa pjevanjem, ali poslije ovakvog dočeka, poslije ovakvih divnih riječi moram i ja nešto reći. Budva mi je stvarno nekako ostala u srcu zato što sam prije mnogo godina u bivšoj državi dolazila često tu. Imala sam osjećaj da me u Budvi više vole nego u Zagrebu. Tako se dogodilo da sam jedno ljeto gostovala u Budvi na terasi hotela ,,Avala“ i dolazila nekoliko ljeta zaredom, čak za doček Nove godine. Moram reći da sam i srce ostavila jedno vrijeme u Budvi. Bilo je to davno, bili smo mladi. Onda sam bila čak u Budvi kad je bio potres. Ne zbog mene, ne, ne, nije bio zbog mene potres, nažalost – govorila je kroz osmijeh Kovačiček, zahvalivši direktoru Petrovac Jazz Festivala Vinku Mihailoviću na pozivu.
Koncert je otvorila pitanjem ,,Are you ready?“ i zapjevala obradu numere ,,Temptations“ ,,Budi spreman“ (Get ready). Glasovi, noge za ples i ruke za držanje ritma ispunjenog do posljednjeg mjesta prostora između crkava su bili spremni i dvosatna čarolija je mogla da počne.
Za numeru ,,Georgia on my mind“ rekla je da je najljepša balada svjetske scene.
– Imam osam mačora iza sebe – kazala je, najavljujući sljedeću numeru i pokazujući na članove Green House Blues Band-a.
,,Mačori“ su već bili uočili djevojke koje su im mahale sa vrha Citadele, što je nasmijalo Kovačiček, pa im je odmahivala, a onda i zapjevala ,,Is You Is Or Is You Ain't My Baby“.
Potom je, uz konstataciju da je bluz rođenje muzike, rođenje svega, otpjevala pjesme ,,Let the good times roll“ i ,,Route 66“, u aranžmanu izvrsnog Green House Blues Band-a.
Uslijedio je dio u kojem je publiku podsjetila na divne numere iz svoje karijere ,,Zbog jedne melodije davne“ sa Opatijskog festivala, ,,Vrati se u moje dane“ sa Zagrebfesta, ,,Mali crni brat“ za koju je kazala da je još u ono vrijeme slala poruku protiv diskriminacije i da se, nažalost, i danas suočavamo sa time. Mjesto u repertoaru našla je i numera ,,Volim te kao konja“, te ,,Frka“.
– Kažu mi da se ,,Frka“ ovdje svira po klubovima. Hvala vam! To je pjesma koja je bila otpjevana prije vremena. Nije bilo vrijeme za slobodno izražavanje. Hvala mladoj generaciji što je prepoznala ovu pjesmu. Nakon što su je obradili ,,Nipplepeople“ postala je takav hit, nadam se da me neće pamtiti po tome kad me više ne bude – rekla je Kovačiček, uz smijeh.
Ono po čemu bi željela da je pamte jeste bila naredna numera ,,Žena za sva vremena“.
Stavila je potom ,,lenonke“, a to je značilo samo jedno – dio posvećen njenom uzoru Dženis Džoplin.
– Hvala vam. Fantastična ste publika. Vi mi dajete snagu i energiju da još radim, držim mikrofon i hodam u ovim štiklicama – poručila je Kovačiček dok je publika pozivala na bis.
Vratila se i rekla da je njihova budućnost ,,ovdje u Crnoj Gori“, izrazivši nadu da će se uskoro vratiti i za kraj zapjevala ,,Well alright, okay, you win“.
Pokazala je ovim nastupom, energijom i glasom Kovačiček zašto je zovu ženom za sva vremena.
Mihailović je uručio zahvalnice Grubišiću, Kovačiček i Franoviću.
Koncert su pratili još drugi sekretar u ambasadi Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković, savjetnik konzula Republike Hrvatske Marijan Klasić, potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov, te brojni turisti iz regiona i svijeta.
Tekst i foto: B.R.

kud duga