MAGAZIN SLAJDER

EMIR BUKOVICA U OGLEDALU: Prvi honorar sam potrošio sa rajom u Herceg Novom

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je vođa sastava ,,Emir & Frozen Camels“ Emir Bukovica.
Ovaj bend osnovao je prije 20 godina u Fort Majersu i kroz svoje pjesme pronosi svijetom poruke ljubavi i mira.
Nedavno je upravo o pjesmama, dolasku u Ameriku, saradnji sa Klifom Vilijamsom iz AC/DC-a, Denijem Šepardom, zatim poznanstvu sa Lenijem Kravicom, muzičkim počecima, te kako je uopšte došlo do toga da se zovu ,,Frozen Camels“ govorio tokom  gostovanja u američkom podcast showu ,,Music studio live“ sa Darelom Natom i Sarom Hadekom Vilijams. Upravo su Klif Vilijams, Šepard i Nat sa Bukovicom bili članovi prve postave ovog benda i s njima 2000. objavljuje album ,,San“, te kreće na svjetsku turneju koja je izazvala ogromno interesovanje.
Ime benda se našlo i u službenoj biografiji legendarnog AC/DC benda (,,Let there be rock”).

Drugi album ,,Znam“ uvršten je u Top 10 „Najboljih albuma godine“ u izboru hrvatskih muzičkih kritičara.
Pobjedom na MTV takmičenju Catch The Frequency EFC je predstavljao region na uglednom FM 4 Frequency” festivalu u Salcburgu, na kojem je svirao u društvu ,,Nine Inch Nails“, ,,Tool“, ,,Snow Patrol“, ,,Interpol“ i drugih svjetski poznatnih izvođača.
Pjesma ,,Sarajevo, New York, Roma” odabrana da bude nosilac UN projekta ,,Budi tolerantan – budi pametan!”, koji je promovisao mir i toleranciju u regionu i na kojem su gosti bili američki bluzer Deni Šepard, hrvatski hip-hoper El Bahattee i bh grupa ,,Adi Lukovac & Ornamenti“. Ova pjesma se našla i na oficijelnom popisu pjesama o Njujorku, među svjetski poznatim hitovima koji su opjevali ovaj grad.

EFC su dobitnici dvije godišnje regionalne muzičke nagrade ,,Davorin”- u kategoriji za ,,Najbolju internacionalnu muzičku saradnju godine”, za saradnju sa Klifom Vilijamsom iz AC/DC, kao i u kategoriji za ,,Najbolju urbanu i rock pjesmu godine”, koju je osvojila pjesma ,,Sarajevo, New York, Roma”. U 2010. EFC dobija regionalnu muzičku nagradu „Indexi 2010“ u kategoriji za „Najbolji Rock & Roll album godine“ za album „No Pasaran“. Tu je i nagrada za „Najbolji album alternativne rock muzike“ po izboru radio-stanica u regionu. Sa Đuletom iz Van Gogh-a objavljuje pjesmu ,,Nacrtaj mi ljubav”.
EMC Bosnu i Hercegovinu predstavljali su na internacionalnom muzičkom takmičenju Turkvizyon 2013. i osvojili šesto mjesto sa pjesmom ,,Ters Bosanka”.
Ove godine naš gost pokrenuo je i solo projekat Bukowskee nazvan po nadimku koji je dobio u srednjoj školi. Projekat je najavljen pjesmom ,,Vrati film (Rewind The Film)”, u kojoj je gostovao Deni Šepard.

U ovoj rubrici Emira Bukovicu prikazujemo iz drugog ugla, kroz priču o djetinjstvu, prvom zarađenom honoraru, poslu, ljubavi, omiljenom putovanju, knjizi, filmu, jelu i pjesmi svog života.
Na šta Vas asocira djetinjstvo?
Moje djetinjstvo mene najviše asocira na neki spokoj i bezbrižnost, na moju familiju i moj rodni grad Goražde.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Sjećam se prvog honorara, naravno. Zaradio sam ga u srednjoj školi radeći u lokalnoj hladnjači u toku ljetnjeg raspusta, a sav zarađeni novac sam potrošio na ljetovanje sa rajom u Herceg Novom.
Na čemu insistirate u poslu?
– Osim profesionalnosti i potpune posvećenosti poslu, vrlo mi je bitna etika. Poslovna, ali još i više ljudska.
Koju knjigu/film biste preporučili?
Preporučio bih knjigu mlade bh. autorice Martine Mlinarević ,,Neprocjenjivo”, a od filmova dokumentarac ,,Scream For Me Sarajevo” režisera Tarika Hodžića.
Koje jelo najviše volite?
Mamin burek i jagnjeće pečenje.
Šta je potrebno za pravu ljubav?
Vjerujem da je za svakoga taj recept za pravu ljubav drugačiji, jer sam siguran da ni pojam ,,prava ljubav” ne znači jednako i univerzalno za svakoga od nas.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
Puno umjetnika koji su ostavili dubok trag iza sebe više nije među nama. Teško je izdvojiti samo jednog, ali ako baš insistirate onda neka to bude Džon Lenon. Vjerujem da odgovor na pitanje zašto ne trebam ni obrazlagati, Lenon ga je sam ostavio u svim svojim prelijepim pjesmama.
Putovanje koje pamtite?
Putovanja su mi jedan od najdražih hobija i zaista mogu reći da sam proputovao veliki dio ove planete. Sva ta putovanja pamtim, a ako moram izdvojiti jedno neka to bude ono u malu centralno-američku i karipsku zemlju Belize.
Pjesma Vašeg života je?
Ja sam vam u horoskopu vaga i meni baš i nije lako davati odgovore na ova pitanja gdje je izbor zaista prevelik. Kao muzičaru i autoru još mi je teže odlučiti se za samo jednu pjesmu. Možda bi onda najbolji odgovor na ovo pitanje bila prva pjesma moga benda ,,Emir & Frozen Camels” koja se zove ,,Ne pitaj me”  🙂

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva