DRUŠTVO PREPORUKA

INDIJA: Prva svemirska misija sa ljudskom posadom, jeftinije nego SAD i Kina

Indija očekuje da će potrošiti manje od 1,4 milijarde dolara na svoju prvu svemirsku misiju sa ljudskom posadom, koju planira poslati do 2022. godine, saopštile su tamošnje vlasti, uz nagovještaj da će taj poduhvat vjerovatno biti jeftiniji od sličnih projekata Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Indija njeguje reputaciju svemirske sile sa ne tako velikim rashodima na tom planu, nakon što je 2014. poslala na Mars misiju bez posade, što je koštalo 74 miliona dolara, navodi Rojters.

To je manje u poređenju s budžetom holivudskog filma Gravitacija, čija je radnja smještena u svemiru, ili sa sumom od 671 miliona dolara koliko je Američka svemirska agencija – NASA potrošila na svoju misiju na Mars – MAVEN.

Indijska misija s posadom, koju je ovog mjeseca najavio premijer Narendra Modi, a koju će predvoditi Indijska organizacija za istraživanje svemira – ISRO, imaće za cilj slanje tročlane posade u svemir na pet do sedam dana, brodom koji će biti postavljen u nisku Zemljinu orbitu, saopštile su indijske vlasti.

U misiji će učestvovati i privatne agencije, a ISRO bi mogao da razmotri i mogućnost saradnje sa svemirskim agencijama iz ,,prijateljskih zemalja sa naprednim svemirskim programima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije