DRUŠTVO PREPORUKA

OSNOVNI SUD U KOTORU: Suđenje Sari Vidak počinje 31. avgusta

Osnovni sud u Kotoru potvrdio je optužni prijedlog kotorskog Osnovnog tužilaštva podnijet protiv Sare Vidak (20) iz Beograda zbog napada na sutkinju prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić, a početak suđenja zakazan je za petak, 31. avgust.

Njoj tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. Sutkinja Stanišić je fizički napadnuta 14. avgusta nakon što je momku Sare Vidak izrekla prekršajnu kaznu. Međutim, Vidak tvrdi da je sudija nju najprije verbalno i fizički napala, a kada je navodno shvatila šta je uradila optužila je djevojku da ju je napala dok je obavljala dužnost. Srpski mediji ne prestaju da pišu o ovom slučaju, a u člancima napadaju Crnu Goru, navodeći da uništava život mladoj Vidak.

Branioci okrivljene Vidak, advokati Srđan Lješković i Ranko Šćekić, naveli su da su putem medija saznali o podizanju optužnice, te da su začuđeni kako je to moglo da se desi kada nijesu saslušana dva ključna svjedoka.

-Postavlja se pitanje da li tužilaštvo ima bolju komunikaciju sa medijima nego što bi, po zakonu, trebalo imati sa braniocima. Drugo pitanje koje se postavlja da li će ovu situaciju mnogo lakše riješiti putem medija ili da to rješavaju institucije sistema – navode branioci okrivljene Vidak.

Prije par dana putem saopštenja javnosti se obratila punomoćnica oštećene Stanišić, advokatica Dijana Knežević, u kojem je između ostalog navela da je teza o postojanju video snimka predmetnog događaja manipulacija javnim mnijenjem, jer je poznato da Sud za prekršaje u Kotoru nikada nije imao bilo koju vrstu tehničke zaštite u vidu video nadzora. Knežević je negirala pisanje pojedinih medija da je majci osumnjičene Vidak onemogućeno da posjeti ćerku u pritvoru.

-Ona ima pravo na to nakon davanja svjedočkog iskaza pred tužiocem, ali je njena odluka bila da napusti državu Crnu Goru prije davanja iskaza i samim tim sebi uskrati pravo da posjeti ćerku u pritvoru – navela je ranije Knežević.

Ona je dodala da je u vezi sa pokušajem urušavanja ugleda sutkinje Stanišić bitno informisati javnost da svih šest saslušanih svjedoka pred tužiocem nijesu iznijeli bilo kakve činjenice koje bi ukazivale da se sutkinja ponašala suprotno Etičkom kodeksu.

Izvor: Dnevne novine