PREPORUKA SPORT

PODGORICA: Košarkašice Budućnost Bemaxa počele pripreme za novu sezonu


Košarkašice Budućnost Bemaxa počele su pripreme za novu sezonu. Podgoričanke će do petka trenirati u Podgorici, nakon čega će otputovati na desetodnevne pripreme, a baza će biti Žabljak.
Tim povodom regionalni šampion održao je danas konferenciju za novinare. Predsjednik kluba Zoran Vukčević najavio je da će ,,plave“ ponovo imati velike ambicije.
– Naš cilj je, prije svega, da budemo na fajnal foru WABA lige. To je zacrtano sa našom politikom kluba, ali ono što je prioritet jeste da damo šansu domaćim igračicama, a koje to iskoriste, dobiće i veći prostor za igru. Strateški gledano biće veća orjentacija ka domaćim igračicama, s obzirom da imamo nekoliko talentovanih u mlađim selekcijama i želimo da radimo u interesu nacionalnog tima. Poznato je da dolazi do smjene generacije i brzo će biti prilika za nove, mlađe igračice – kazao je Vukčević.
I u novoj sezoni košarkašice Budućnost Bemaxa predvodiće trener Goran Bošković.
– Okupili smo se možda nikad ranije i ono što je veoma bitno da već na startu imamo formiran tim, tako da imamo dosta vremena za uigravanje. Ciljevi su jasni, odnosno da se izbori fajnal for, a na fajnal foru uvijek sva četiri tima imaju istu želju, što znači da bi jurišali na odbranu titule. Otišle su četiri igračice koje su bile važan dio naše ekipe, ali tu su tri nove Jurčiute, Elis i Bura, uz Draganu Živković, koja je igrala za Lovćen, ali je već trenirala sa nama, pa se nadam da ćemo odlaske nadomjestiti uspješno – kazao je Bošković.
Podgoričanke će krajem septembra u Srbiji i Mađarskoj odigrati nekoliko kontrolnih mečeva.
– Treniraćemo u Podgorici, zatim putujemo na Žabljak, a u Beogradu i Mađarskoj ćemo imati nekoliko mečeva kako bi se što bolje uigrali i spremili za početak sezone. Želimo da iz dana u dan budemo sve bolji, a u najboljoj formi kada to bude najpotrebnije – kazao je trener Podgoričanki.
Kada su u pitanju mlade snage, Bošković je bio kategoričan.

-Mlade igračice će imati šansu na svakom treningu, ali poklanjanja nema ni zbog crnogorskog pasoša, niti zbog mladosti. Što zasluže to će da dobiju, tako da vjerujem u princip rada i mora se sve zaslužiti – kazao je Bošković.
I ove godine, baš kao i prethodne Budućnost Bemax u cilju unapređenja ženske košarke, imaće projekat sa ŽKK Lovćen Bemax.
– Naša ideja je da sa Lovćenom sarađujemo u narednom periodu, tako da sve talentovane djevojčice imaju priliku da igraju i u regionalnom takmičenju. Prijavili smo ekipe u kategorijama do 15 i do 17 godina u WABA ligi, želimo da kroz ta takmičenja one dobiju šansu, jer se igrači postaju na utakmicama. Zbog toga se nadam da će ovo biti dugoročna saradnja i nadam se da ćemo što više djevojčica motivisati da se bave košarkom – objasnio je predsjednik kluba Vukčević.
Na konferenciji su predstavljena i pojačanja – Patricija Bura, Čina Elis, Laurita Jurčiute i Dragana Živković.
– Drago mi je da sam došla u Budućnost, s obzirom da je ovo šampion. Mislim da smo dobra ekipa i nadam se da ćemo imati dobru sezonu – kazala je Bura, koja je došla iz Medveščaka, a koja pokriva poziciju 5.
Novi krilni centar je Čina Elis.
– Ovo je za mene prvo evropsko iskustvo. Odlično sam primljena, nadam se da ću se dobro uklopiti i da ću opravdati očekivanja – naglasila je Elis.
Dragana Živković predvodila je Lovćen Bemax minule sezone, bila dio reprezentacije do 18 godina, a sada stiže u Budućnosti.
– Daću sve od sebe da opravdam očekivanja. Budućnost je odskočna daska i svjesna sam da je ovo za mene veliki izazov. Ogroman motiv imam da se dokažem i nadam se da ću mnogo napredovati uz starije igračice i stručni štab – naglasila je Živković.
Novi plej biće mlada reprezentativka Litvanije Laurita Jurčiute.
– Prvi put odlazim iz Litvanije. Za Budućnost Bemax dosta sam čula lijepih komentara, znam da je ovo najbolji klub u regionu i nadam se da ću napredovati, da ću dati svoj doprinos ostvarivanju ciljeva – kazala je Litvanka