DRUŠTVO PREPORUKA

OBJAŠNJENJE NAKON TRAGEDIJE KOD SPLITA: Evo zašto se ne smije kupati kad grmi

 Vijest kako je u Podstrani 25-godišnji mladić izgubio život od udara munje dok je uživao u ljetnim radostima potresla je regiju. Riječ je o magistru farmacije iz Sarajeva, mladiću pred kojim je bila svijetla budućnost, piše Slobodna Dalmacija.

U trenutku udara munje, mladić je s djevojkom bezbrižno sjedio u plićaku… Ona, srećom, nije stradala. Odmah ga je počela izvlačiti iz mora, a i drugi su joj priskočili u pomoć. No, mladiću nije bilo spasa.

Kako to da je djevojka prošla bez ikakvih ozljeda, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Slavko Vujević, profesora na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

– Kada munja udari u more, njezina se struja, zbog dobre vodljivosti morske vode, širi u svim smjerovima. Mladić se našao na putu toj struji, dok je djevojku ona zahvatila u manjoj mjeri. Imala je sreće, a on nije.  Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o osobnoj zaštiti od munje je da se ne smijete kupati za vrijeme olujnog nevremena, biti u čamcu i loviti ribu. Ne smijete voziti bicikl, voziti se na kamionu… Jednostavno ne smijete stršiti iznad tla. Dobro je skloniti se u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod osamljeno stablo ili blizu metalnog stupa– kaže prof. Vujević.

Prof. Vujević upozorava da munja može udariti i dok se sprema olujno nevrijeme, odnosno prije nego počne padati kiša.

Na pitanje gdje smo najsigurniji za vrijeme nevremena, prof. Vujević kaže:

,,U automobilu ste relativno dobro zaštićeni, ali je opasno ako vas munja udari tijekom vožnje jer tada možete od straha sletjeti s ceste.”

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija