PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Zvijezda na holivudskoj Stazi slavnih košta 40.000 dolara

Foto: Christian Haugen/Flickr

Francuski kompozitor i pjevač Šarl Aznavur platio je 40 hiljada dolara svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Los Anđelesu, prenose svjetski mediji.

Slučaj slavnog šansonjera nije presedan već je riječ o uobičajenoj proceduri kada slavna ličnost koja pretenduje na ovo ,,parče trotoara” mora iza sebe da ima bogate sponzore.

Hollywood Chamber of Commerce svake godine predlaže dvadesetak ličnosti za dobijanje zvijezde u Bulevaru slavnih.

Ugovorom se slavna ličnost obvezuje da će lično prisustvovati ceremoniji ,,otvaranja zvijezde” i da će pet godina biti dostupna za organizovanje te ceremonije.

Uplate od 40 hiljada dolara se prebacuju Holivudskom istorijskom fondu koji brine oko organizacije događaja na Bulevaru slavnih.

Ako neko želi da ima zvijezdu na Bulevaru slavnih, mora najmanje pet godina da bude popularan i aktivan u muzičkoj, filmskoj industriji ili tv industriji.

Od svih zvijezdi koje se trenutno nalaze na stazi slavnih, skoro polovina, njih 47 odsto pripada kategoriji filma, 24 procenta televiziji, tek 17 odsto muzici.

Astronauti koji su išli na Mjesec, Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins imaju posebne zvijezde na Bulevaru slavnih.

Neki slavni umjetnici čak imaju svoje zvijezde u više kategorija.

Džin Otri je jedini umjetnik koji ima zvijezdu u svih pet kategorija.

Bob Houp, Miki Runi, Roj Rodžers i Toni Martin imaju zvijezdu u četiri kategorije, a čak 33 njih ima zvijezdu u tri kategorije.

Među njima su Frenk Sinatra, Din Martin, Deni Kej i drugi.

Među fiktivnim karakterima koji su dobili zvijezdu na Stazi slavnih su Miki Maus, Duško Dugouško, Paja Patak..

Izvor: Tanjug/Nezavisne.com