DRUŠTVO SLAJDER

OTVOREN HOTEL CHEDI U LUŠTICI BAY: Ultraluksuzno utočište za bijeg u prirodu

Prvi ultraluksuzni hotel na poluostrvu Luštica i jedan od najvećih u Boki, hotel Chedi, otvoren je sinoć u Luštici Bay. Presijecanjem vrpce potpredsjednik Vlade Milutin Simović, predsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac i CEO Orascom-a Kalid Bišara otvorili su Marinu Luštica Bay.
Premijer Duško Marković, predsjednik Borda i vlasnik Orascom-a Samih Saviris i predsjednik Borda Besix grupe Johan Birlandt  spajanjem tri kamena  i svjetlosnim šouom ozvaničili su otvaranje hotela Chedi.
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da projekat Luštica Bay predstavlja pobjedu vizije nad opstrukcijom i neznanjem i dodao da Vlada nastavlja podršku projektima koji unapređuju Crnu Goru.
– Noćas svjedočimo i hrabrosti investitora i njegovoj vjeri i ljubavi prema Crnoj Gori. Na ovom dijelu poluostrva nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što ovaj projekat čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori – rekao je premijer Duško Marković na svečanosti otvaranja Hotela Chedi – drugog hotela tog brenda u Evropi i prvog na Balkanu.
Premijer je kazao da je ,,impresivno noćas biti ovdje, na kako kaže istorija, jednoj od prvih naseobina drevnih Slovena iz VI vijeka, na mjestu na kojem se u brdima mogu, po kazivanju mještana, još naći hramovi starih Slovena ali i na pristaništu pirata od XIV do XVII vijeka…Na mjestu novog i savremenog razvoja Crne Gore“. Kazao je i da je je investitor brinuo o svim detaljima.
– Hotel je ambijentalno uklopljen u okruženje, koristili su se najbolji materijali u izgradnji, a što je posebno važno i što ga čini još jednim primjerom implementacije naše politike u oblasti turizma. Za snabdijevanje namirnicama angažovani su lokalni proizvođači čime će ekonomski efekti njegovog rada biti osjetni za stanovnike Luštice – rekao je predsjednik Vlade.
Premijer Duško Marković je istakao da je u hotelu otvoreno 171 novo radno mjesto na kojima su više od 77% zaposlenih crnogorski državljani.
– Uvjeren sam da će ovaj procenat u narednom periodu biti sve veći imajući u vidu da je sve više mladih ljudi u Crnoj Gori zainteresovano za poslove u sektoru turizma. Ovaj podatak je značajniji imajući u vidu činjenicu da smo samo otvaranjem hotela visoke kategorije od početka ove turističke sezone istrajni na putu realizacije našeg obećanja o otvaranju više od 1.000 novih radnih mjesta u sektoru hotelijerstva. Ovi uspjesi su potvrda ispravnosti strateške Vladine politike u oblasti turizma i na najbolji način demonstriraju crnogorskoj i međunarodnoj javnosti jedinstveni značaj koji ova privredna grana ima za ekonomski razvoj Crne Gore – poručio je predsjednik Vlade Marković.
Premijer je rekao da planirana investicija od 1,1 milijardi eura čini ovaj projekat najvećim turističkim projektom u Crnoj Gori, jednim od najvećih i najznačajnijih u državi uopšte, a što je takođe važno i jednim od najvećih na Mediteranu koji je najkompetitivnija turistička lokacija na svijetu koju je u prošloj godini posjetilo gotovo 267 miliona turista.
Premijer je zaključio porukom da će Vlada Crne Gore, kao i do sada, nastaviti da pruža podršku realizaciji svih projekata koji unapređuju Crnu Goru kao turističku destinaciju, te čestitao kompaniji Orascom i Luštica na završetku radova na izgradnji prvog od sedam planiranih hotela na projektu LušticaBay.
Ivršni direktor Luštica Development-a Daren Gibson istakao je da ova noć predstavlja ,,kombinaciju godina naporog rada i izazova.”
– Vođeni vizijom našeg predsjednika Samiha Savirisa, bez kojeg ovaj projekat doslovno, ne bi postojao, kao i vizijom i podrškom predsjednika Đukanovića, nekadašnjeg ministra turizma Predraga Nenezića i nekadašnjeg predsjednika opštine Tivat Dragana Kankaraša, koncept Luštice Bay-a je rođen. To je koncept koji je toliko upečatljiv u perspektivi da ga je podržala i znatna većina u Skupštini Crne Gore – podsjetio je Gibson.
Bez obzira da li se radi o nekom od sljedećih šest planiranih hotela, šampionskom golf terenu sa 18 rupa, bolnici, školi, prvoj fazi Centrala – komercijalnog i administrativnog centra grada koji se rađa, dodao je on, ,,budite sigurni da, dok se mi večeras ovdje družimo, nova poglavlja priče o Luštici Bay-u već se pišu”.
Predsjednik Borda i vlasnik Orascom-a Samih Saviris obratio se gostima na crnogorskom jeziku.
– Veoma sam srećan što mogu da vam poželim dobrodošlicu. Konačno možemo da promovišemo Luštica Bay kao novu destinaciju sa nadom da će za par godina biti gotov grad. Ovo je moj prvi put da govorim na crnogorskom jeziku i obećavam da će moj govor biti duži sljedeći put – rekao je Saviris, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom.
Priređen je i divan, raznovrstan program, pa su tako gosti uživali u animacijama, defileu mažoretki i muzičkom dijelu. Upečatljivost događaju dali su Operosa s jedinstvenim spojem opere i elektronske muzike DJ-a Danijela Čehranova, mecosoprana Ive Lazović i gudačkog kvarteta Operosa Strings. Tako je publika čula klasike iz opere ,,Karmen”, te djela Rosinija i drugih. Atmosferu su potom hitom ,,Jealousy” ugrijali DJ Wise & Kobe, da bi nakon njih nastupili zvijezde večeri – Najl Rodžers i sastav ,,Chic”.
– Imam najbolji posao na svijetu. Produciram za mnoge svjetske zvijezde – rekao je Rodžers.
Publika je pjevala i plesala uz njihove hitove ,,I want your love”, ,,We are family”, ,,Le Freak”, zatim numere koje je Rodžers napisao za Dajanu Ros – ,,I’m coming out”, ,,Upside down”, kao i za Madonu – ,,Like a virgin”. Program je vodila Dajana Golubović-Pejović.
Podsjetimo, prvo naselje-Marina naselje, prvi hotel Chedi Luštica Bay otvoreni su za posjetioce u novom gradu na Jadranu koji se razvija na oko sedam miliona metara kvadratnih u uvali Trašte na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Prvi od sedam planiranih hotela, Chedi smješten je u samom centru marine u Luštice Bay, novoj jedinstvenoj destinaciji švajcarske kompanije Orascom Development AG-a. Chedi je prvi ultraluksuzni hotel na poluostrvu koji se sastoji od 111 soba i apartmana, dva restorana, dva bara i konferencijskog i poslovnog centra visoke tehnologije, wellness I spa centra sa unutrašnjim bazenom i grijanim spoljnim infiniti bazenom. Hotel nudi i plažu i direktan pristup šetalištu i marini. Ovog ljeta u marini dostupna su 52 veza za motorna plovila i jedrenjake dužine do 35 metara, a ponuda ove marine uključivaće 176 vezova, jahting klub…
Hotel je dizajnirao TVS Design studio iz Atlante, a enterijer potpisuje GG&Grace studio sa poslovnicama u Rimu, Kairu i Maroku.
Ovim hotelom s pet zvjezdica na prestižnoj lokaciji u Crnoj Gori, kompanija GHM koja upravlja brendom Chedi nastavila je širenje u Evropi, pa je Chedi Luštica Bay njen drugi hotel, a prvi je otvoren u Švajcarskoj.
Ono što je sigurno-Luštica Bay sve više postaje utočište za eksluzivni bijeg u prirodu u Bokokotorskom zalivu, jednom od najljepših zaliva na svijetu. Tako je slogan Orascom-a ,,Život kakav treba da bude” ovdje primijenjen u punom smislu.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.
Foto: B. Šekularac