DRUŠTVO PREPORUKA

ĐENOVA: Uvedeno vanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci

Foto: IPA/PIXSELL

Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je danas da uvodi vanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Đenovi gdje se u utorak vijadukt srušio i usmrtio 42 osobe, prema zadnjim podacima.

– Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili vanredno stanje u trajanju 12 mjeseci – izjavio je Konte novinarima nakon vanrednog sastanka vlade u Đenovi.

On je dodao da su za prve intervencije izdvojili pet miliona eura iz nacionalnog centra za vanredna stanja.
– To je prva mjera vlade nakon tragedije – rekao je premijer.

Kazao je da će proglasiti nacionalni dan žalosti koji će biti na dan sahrane žrtava.

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tokom nevremena. Skoro 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača kako bi pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta. Bio je ključan prometni pravac u gradu povezujući ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.
– Ljudi koji žive u Đenovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan – rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i saobraćaj Edoardo Riksi, koji je prijeklom iz Đenove.
Premijer Đuzepe Konte, koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi obišao mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio ,,najduži i najteži dan kao premijer”. Obećao je da će se sprovesti provjeru stanja italijanske  infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Izvor: vecernji.hr