MODA SLAJDER

NOVA STRANICA KOTORSKE SMOTRE MODE: ,,Umjetnost&moda” 22, 23, 24. i 25. avgusta na Trgu Sv. Tripuna

Modna agencija Fabrika, u saradnji sa Opštinom Kotor, 22, 23, 24. i 25. avgusta organizuje 21. Internacionalnu smotru mode ,,Umjetnost&moda – Kotor 2018.”

Nakon 20 godina, ovogodišnja Smotra mode je ušla u novu fazu, zbog čega i ima u naslovu ,,Umjetnost&moda” i biće prije svega kulturno-umjetnički događaj koji će promovisati i tradiciju Crne Gore, a vezano za modu.

– Prihvatili smo sugestiju da damo svoj doprinos da Kotor bude centar kulture, ne samo Crne Gore i regiona, već Evrope. Vrlo sam srećna što je smotra mode nakon 20 godina prešla u novu fazu. Neko me pitao: ,,Ko od velikih kreatora dolazi u Kotor?” Ja kažem: ,,U Kotor više veliki kreatori neće dolaziti sa svojim kolekcijama, ali, većina najvećih svjetskih kreatora radi kostime za pozorište, opere, balete.” E, to je ono što mi želimo da bude u Kotoru u budućnosti. Ne veliki kreatori sa svojim pret-a-portrait kolekcijama nego veliki kreatori sa one njihove druge, umjetničke strane, kao kostimografi najvažnijih kulturnih dešavanja u svijetu – rekla je vlasnica agencije ,,Fabrika” Vesna Mandić.

Sekretarka za kulturu Opštine Kotor Jelena Vukasović rekla je da je Opština Kotor za ovu manifestaciju izdvojila 50.000 eura, te da su zadovoljni u kom pravcu sve ide.

Manifestacija će trajati četiri dana.

Prve večeri, 22. avgusta, u 20.30h u crkvi Svetog Pavla u Kotoru, manifestacija će biti otvorena izložbom nakita Katarine Zlajić iz Crne Gore. Nakon toga, u 21.30 sati, Lidija Jovanović iz Srbije predstaviće se izložbom ,,hand made” cipela.
Naredne večeri, 23. avgusta, u hotelu ,,Cattaro”, biće odigrana predstava ,,Mala crna haljina ,,Coco Chanel””. Glumice Vjera Mujović i Rada Đuričin su oživjele surov i čaroban život, i svijet modne ikone Koko Šanel u pozorišnom eksperimentu „Mala crna haljina“ u režiji Nataše Radulović. U restoranu hotela ,,Cattaro”, koji je inače bio Napoleonovo pozorište, dočaraće ambijent hotela ,,Ric”, u kojem je heroina živjela i umrla. Kostime je kreirao Igor Todorović, inspirisan modelima i duhom Koko Šanel. Autentičnu muziku komponovao je Rade Radivojević.
Treće večeri, 24. avgusta, u 20.30h, takođe u hotelu ,,Cattaro” biće reprizno izvođenje predstave ,,Mala crna haljina ,,Coco Chanel””. Zatim će, na Trgu Svetog Tripuna, u 21.30 sati, biti održano svečano otvaranje ove manifestacije. Italo Marselja predstaviće najnoviju kolekciju visoke mode, uz pratnju pijaniste, profesora Kotorske muzičke škole Dejana Krivokapića na koju se nadovezuje performans uz teatar, muziku i modu, „Anna Capelli loves Baustelle”, inspirisan scenarijom Anivala Rućela, ,,Anna Capelli”(Ana Kapeli) i muzikom grupe ,,Baustel”.

Završne večeri, 25. avgusta, u 21.30 sati na Trgu Sv. Tripuna, biće održana revija kolekcije visoke mode Hanne Toume iz Libana. Ona će predstaviti osam modela sa dobrotskom čipkom. Po pet modela sa dobrotskom čipkom predstaviće Italo Marseglia i Bianca Maria Gervasio.
Karte za ove događaje, po cijeni od deset eura, uskoro će biti u prodaji.
B.R.
Foto: B. Šekularac