DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Velika najezda stršljena, stariju ženu izujedalo više od 100 ovih insekata

U Kuršumliji je za dva mjeseca 240 pacijenata zatražilo pomoć ljekara zbog ujeda stršljena, rekla je  načelnica Hitne službe Doma zdravlja u tom mjestu Nena Vučković.

Prema njenim riječima, od svih tih pacijenata, samo je jedna starija žena bila u kritičnom stanju, jer ju je izujedalo više od stotinu stršljena.

-Osamedesetogodišnju staricu je izujedalo preko stotinu stršljena i to u predjelu glave i ramena. Sreća je bila samo što smo brzo reagovali, jer je zvala iz najudaljenijeg sela na planini Radan- rekla je Vučković i dodala da je žena sanitetom odvezena u prokupačku bolnicu, na dalje liječenje.

Vučković je rekla da se broj pacijenata, koji su pretrpjeli ujed stršljena, drastično povećao u odnosu na ranije godine, ali i da su se oni javljali sa drugačijim posljedicama ujeda.

-Primijetili smo da su alergijske reakcije, kao i toksične, daleko izražajnije u odnosu na ranije periode, kada u ovo doba godine budu tek sporadični slučajevi ujeda stršljena. Zatim, broj pacijenata je alarmantan- kazala je Vučković.

-Juče je, tokom dnevne smene, pomoć zatražilo desetak pacijenata. A prema našoj evidenciji, proteklih 10 dana, ukazali smo pomoć 70 pacijenata, što je drastičan podatak- dodala je ona.

Kako je kazala, pacijenti su uglavnom sa sela, a berači voća su najviše izloženi opasnosti.

 

Izvor: Novosti.rs