ART PREPORUKA

FF HERCEG NOVI: Sjutra premijera filma A Balkan noir

A Balkan noir

Švedsko – crnogorski film A Balkan noir imaće crnogorsku premijeru sjutra u 21 sat na Kanli kuli u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival. Reditelj filma Dražen Kuljanin, glumac Srđan Grahovac i glumica Jelena Simić su gosti Festivala, kao i Nikola Vukčević iz Galileo Production.
Prošlo je pet godina od nestanka Ninine kćerke i samo dok gori cigareta možemo da pratimo njenu potragu za počiniocem i to kada se Nina vrati posljednji put u Crnu Goru. Osveta ispričana u 20 cigareta, piše u sinopsisu. Uloge tumače Disa Östrand, Johannes Kuhnke, Srđan Grahovac, Sergej Trifunović, Ana Sofrenović i Jelena Simić.
Dražen Kuljanin je scenarista i filmski reditelj koji živi u Švedskoj. Rođen je u Bosni i Hercegovini 1980. godine i otkrio ljubav prema pričama u ranom djetinjstvu zahvaljujući svom djedu koji je radio kao kino operater u lokalnom bioskopu. Napustio je Bosnu 1994. godine za vrijeme građanskog rata i nastanio seu Švedskoj, gdje je još u tinejdžerskim godinama započeo rad na stvaranju filmova i nastavio bavljenje ovim poslom često i bez ikakve filmske ekipe. Godine 2010. je diplomirao dramaturgiju na koledžu Brobygrafiska. ,,Kako zaustaviti vjenčanje’’ je njegov debitanski igrani film.
Nakon tog filma, u 22.30 na Kanli kuli biće prikazan film Neka se leševi sunčaju Helen Katet i Bruna Forcanija. Oba filma se prikazuje u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.
Prosjedi razbojnik i njegova banda se upućuju na izolovano ostrvo sa 250 kilograma zlata kako bi se pritajili neko vrijeme. Međutim, boemski pisac, njegova muza i par žandara dalje komplikuju stvari, pri čemu se dovodi u pitanje i odanost, siže je ovog filma. Uloge tumače Elina Lowensohn, Stephane Ferrara, Bernie Bonvoisin, Michelangelo Marchese, Marc Barbe, Marine Sainsily i Herve Sogne.
Helen Katet, rođena 1976. godine u Parizu i Bruno Forcani, rođen iste godine u Mentonu, upoznali su se 1997. godine u Briselu. Nakon nekoliko kratkih filmova, Helen Katet i Bruno Forcani snimili su Amer 2009. godine, postmoderni omaž žanru ,,giallo’’, koji je dobio međunarodno priznanje.

Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma Dogman Matea Garonea, a nakon toga u 22.45 biće prikazan film Žene u ratu Benedikta Erlingsonavića.

Žene u ratu

U Dvorani park tačno u ponoć, u okviru programa Ponoćne projekcije,biće prikazan film Egzorcizam Dalibora Matanića.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi Otpad br. 1 Novac Jana Ijasa, Lenjinopad Svitlana Šimko, O, fortuna Karin Berger, Sestre Mihala Hitroša, Jonaš sanja kišu Dragoša Hančijua i Čistota Pedra Vikingoa. Gosti su rediteljka filma Lenjinopad Svitlana Šimko i rediteljka filma O, fortuna Karin Berger.

O, fortuna

U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića od 21 sat biće prikazani filmovi Loop Matije Gluščevića, Mogu sam Nikole Polića, Miško Hanisa Bagašova, Bars, Walls Sare Stijović i Circul foamei Eugena Dediua.

Mogu sam

U Dvorani park u 14 sati biće repriza filma Kapernaum Nadin Labaki, a u 17 sati film Svi znaju dvostrukog dobitnika oskara Asgara Farhadija. Film je otvorio ovogodišnji Kanski festival.