ART PREPORUKA

FF HERCEG NOVI: Sjutra premijere filmova ,,Lijenština” i ,,Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari”

Četvrtog dana 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u subotu, 4. avgusta u 21 sat na Kanli kuli biće održana crnogorska premijera filma Lijenština reditelja Alekse Stefana Radunovića. ,,Lijenština” nas kroz iskrenu, nepretencioznu, mladalačku energiju debitanta Alekse Stefana Radunovića suočava sa komedijom savremenog života u Crnoj Gori. Gosti festivala su reditelj filma, glumci Savo Šćepanović i Sejfo Seferović i producentkinja Andisheh Namvari.
Mladiću Milošu, koji je razveden od supruge, zabranjeno je da posjećuje dijete jer nije u stanju da plaća alimentaciju. Nalaženje zaposlenja mu je jedina nada da ponovo vidi sina. Na tom putu suočava se sa preprekama kao što su korupcija, ekonomska situacija u državi, ponos i apatija. Uloge tumače Savo Šćepanović, Milica Šćepanović, Tatijana Marinović, Sejfo Seferović, Vuk Sandić, Saša Radunović, Veljko Tošković i Ilija Redžić.
Aleksa Stefan Radunović rođen je 1992. godine u Španiji, a u Crnu Goru se doselio 2000. Studije digitalne animacije upisao je 2013. u Srbiji. Godine 2016. bio je učesnik konkursa Film for Social Transformation u toku kojeg je napisao scenario za film. Scenario je bio među izabranima za finansiranje, nakon čega je Radunović počeo da radi na prvom filmskom projektu, ,,Lijenština”.
U 22.30, takođe na Kanli kuli, biće održana regionalna premijera filma Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari Radua Judea, koji je sa svojim novim filmskim poduhvatom upravo osvojio Karlove Vari. Film je rumunski kandidat za Oskara. Oba film se prikazuju u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.
,,Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari”. Ove riječi, izrečene na Savjetu ministara ljeta 1941. godine, započele su etničko čišćenje na istočnom frontu. Ovaj film pokušava da prokomentariše tu izjavu. Uloge tumače Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Bogdan Alexandru, Ion Rizea, Claudia Ieremia i Ion Arcudeanu.
Radu Jude je rođen 1977. godine u Rumuniji. Diplomirao je na Univerzitetu u Bukureštu i isnimio je nekoliko kratkih filmova, uključujući The Tube with a Hat i Alexandra. Njegov igrani prvijenac, The Happiest Girl in the World, nagrađen je CICAE-om u Berlinu. Kasnije je režirao Everybody in Our Family kao i dva kratka filma Shadow of a Cloud i It Can Pass through the Wall. Njegov posljednji film, Aferim! osvojio je Srebrnog medvjeda za najboljeg reditelja u Berlinu.
Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma Kapernaum Nadine Labaki, a nakon toga u 23.15 biće prikazan film Svi znaju dvostrukog dobitnika oskara Asghara Farhadija. Film je otvorio ovogodišnji Kanski festival.
,,Kapernaum” je politički obojena bajka, sa uglavnom amaterskim glumcima, o djetetu koje podnosi tužbu protiv svojih roditelja. Uloge: Kawthar Al Haddad, Boluwatife Treasure Bankole, Nadine Labaki, Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw i Fadi Yousef.
Nadin Labaki je rođena 18. februara 1974. godine u Bejrutu, u Libanu. Bavi se glumom i pisanjem, a poznata je po filmovima Where Do We Go Now? (2011), Caramel (2007) i Capernaum (2018).
U Dvorani park tačno u ponoć počinje program Ponoćne projekcije koji otvara film Climax Gaspara Noa – jednog od najkontroverznijih stvaralaca današnjice. Gaspar Noe je ove godine pobjedio u selekciji Director's fortnight u Kanu sa još jednim filmskim remekdjelom koje ne priznaje tabue.
Rođenje i smrt su nevjerovatna iskustva. Život je prolazno zadovoljstvo, piše u sinopsisu ovog filma u kojem uloge tumače Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub i Kiddy Smile.
Gaspar Noe je rođen 27. decembra 1963. godine u Buenos Ajresu, u Argentini. On je reditelj i producent poznat po ostvarenjima Irreversible (2002), Enter the Void (2009) i I Stand Alone (1998).
Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi Pronađi, naciljaj, uništi Sylvaina Cruiziatija i Mile Zhlukthenko, Kasa son Duno Vanesse Rüegger, Isti Dejana Petrovića, Mamina kosa Maje Arnekleiv, 228 Deniz Şengül i Mazhara Yıldıza i Pod zemljom Nayre Sanz Fuentes. Gosti Festivala su reditelj Dejan Petrović i rediteljka Maja Arnekleiv.

Iva

U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića od 21 sat biće prikazani filmovi Marica Judite Gamulin, Nagrada Lidije Mojsovske, S druge strane jastuka cvjetala je trnova ružica Dragane Jovanović i ,,Iva” Maje Alibegović. Gošće su Lidija Mojsovska i Maja Alibegović.
U Dvorani park u 14 sati biće repriza filma U ratu Gustava Mulera, a u 17 sati filma Krivica Stefani Brize.