ART PREPORUKA

IZ PISMA MILENE DRAVIĆ NA OTVARANJU FF HERCEG NOVI: Čuvajte film, umjetnost i kulturu

Gromoglasnim aplauzom hercegnovska publika pozdravila je jednu od najvećih zvijezda jugoslovenskog filma Milenu Dravić, koja je iz opravdanih razloga bila spriječena da svečano otvori 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, iako je došla u Herceg Novi.
Nakon odgledanog isječka iz filma ,,Mali film o velikoj Mileni’’, reditelja Miloša Radovića, novinarka Tatjana Nježić pročitala je Mileninu poruku:
– Draga i predivna publiko, došao je taj divni, srećni trenutak da otvorimo 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival. Festival u slavu filma, u slavu umjetnosti. Umjetnosti koja je ljepša, a snažnija i stvarnija od svega. Umjetnosti koja jeste najbolji dio čovjeka, prije svega onog za koga se stvara.
Fizički sam tu blizu, puna radosti i nade, zbog vas sam došla u divni Herceg Novi. Nažalost, moje zdravstveno stanje danas i odluke ljekara me drže prikovanu za sobu, primoravaju da vam budem samo blizu, ali sam i i dušom i srcem sa vama i uz vas. U pomoć mi je priskočila i ova pisana riječ. Od sveg srca vam je upućujem. Duboko vam se klanjam i pozivam vas da čuvate film, umjetnost i kulturu. Kultura je kao ljubav, ona svoje ljude poštuje i višestruko uzvraća. I pozivam vas da zajedno iz sveg srca uskliknemo; Festival je otvoren. I, nek se zatrese velelepna, stoljetna Kanli kula, nek zatrepere i zvijezde i nebo od odjeka riječi: Festival je otvoren. Za najbolji dio svih nas, za filmsku umjetnost, za ljepotu koja vezuje ljude tananim a čeličnim nitima: Neka dani filma počnu. I, nek nam je sa srećom – poručila je Milena, koja je ostvarila bezbroj uloga koje će zauvijek imati svoje mjesto u istoriji kinematografije ovih prostora.

Milena Dravić je tokom bogate karijere osvojila mnoge nagrade – od Zlatne arene u Puli, do Zlatne ruže u Veneciji, od najbolje ženske uloge u Kanu sve do Dobričinog prstena, nagrade za životno djelo.
Ovogodišnja dobitnica nagrade Milan Žmukić, nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival je upravo Milena Dravić, a nagradu će joj naknadno dodijeliti poslovni direktor Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala Zoran Živković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić poručio je sa bine Kanli kule da je privilegija ovog avgusta biti u Herceg Novom.
– Hercegnovski filmski festival još jednom će pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu – on je umjetnost koja prikazuje život, svjedočanstvo o svijetu i slika vremena. Sedma umjetnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad – tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, trgom Mića Pavlovića i Kućom nobelovca Ive Andrića koja je otvorena u rekonstrukciji. Donijeće nam slike, zvuk, priče i izraze vrhunskih umjetnika, nove poetske avanture i poglede, izazvaće emocije, poslaće važne poruke, pozvati na razmišljanje i druženje, spojiti ljude iz cijelog svijeta – rekao je Katić, dodajući da se značaj Filmskog festivala u Herceg Novom za Crnu Goru i cijeli region, za afirmaciju umjetnika i promociju kvaliteta, za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije – ogleda i u tome što je ovo manifestacija od nacionalnog značaja.
Stoga, kazao je on, ova manifestacija ima ,,neupitnu podršku Opštine Herceg Novi i države Crne Gore”.
– Trajanje jednog događaja dokaz je da on ima dušu i kvalitet, a to nam potvrđuje puna Kanli Kula nakon 32. godine. Vjerujem da bi Milan Žmukić bio ponosan da je večeras sa nama – kazao je Stevan Katić, dodajući da poštovanje tradicije, novi programi i tim mladih stvaralaca koji su udružili svoje energije, znanje i kreativnost, garant su svijetle budućnosti Festivala.
Istina je da hercegnovska smotra filma ima toliko snažan uticaj na ljude i kinematografiju naše zemlje da je prerasla svakog pojedinca i instituciju. Filmski festival je kulturni kapital i odrednica našeg grada i cijele države, zaključio je predsjednik Opštine Herceg Novi.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da brojnost publike na hercegnovskom filmskom festivalu pokazuje da film i dalje ima onu magiju koja može da nadiđe svu zavodljivost raskošne pojavnosti ljetnjeg života u jednom primorskom gradu.
– Toj vjernoj publici omogućeno je da se u ambijentu koji i sam nosi nešto od filmske magije, upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umjetnosti na protivrječnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokrenuću našu maštu ali i savjest – istakao je ministar Bogdanović, dodajući da zahvaljujući svojoj sinkretičnosti, film jeste umjetnost koja najubjedljivije može da odrazi kompleksnost ovog vremena, kao što može dosljedno i netraumatično da prati njegov tehnološki progres, bez pada u banalnost i jeftnu zabavu.
Moglo bi se reći da upravo ta moć filmske umjetnosti uspjeva da održi interesovanje šire publike za teme koje nadilaze dnevne i površne fascinacije, sprečavajući da iskustvo savremenog čovjeka bude lišeno velikih priča i sve one začudnosti koju nosi novo doba, naglasio je ministar i dodao da zbog svega toga, za Crnu Goru i region veoma je bitno što više od tri decenije, na amblematičnim lokacijama Herceg Novog, traje jedna ovakva manifestacija kakava je Montenegro film festival, u okviru koje je, pored prezentacije novih filmskih ostvarenja, otvoren prostor za razmjenu iskustava svih onih profesija koje su na bilo koji način vezane za film.
32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival otvorila je evropska premijera filma ,,Krijumčareći Hendriksa” Mariosa Piperidesa, aktuelnog pobjednika Trajbeka film festivala. Film je prikazan u okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Gosti prve večeri festivala u Herceg Novom bili su reditelj filma Marios Piperides i producentkinja filma Janine Teerling, koji su pozdravili publiku nakon projekcije filma.

Program za sjutra, 3. avgust

Trećeg dana 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u petak, 3. avgusta u 19 sati u Dvorani park biće upriličena specijalna projekcija restaurisane verzije filma Ljepota poroka Živka Nikolića.
U 21 sat na Kanli kuli biće održana crnogorska premijera filma Sažaljenjereditelja Babisa Makridisa, koji je i gost festival. U 22.40, takođe na Kanli kuli, biće održana crnogorska premijera filma Rudar Hanna Slak.  Oba film se prikazuje u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.
Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma Krivica Gustava Mulera, a nakon toga u 22.30 biće prikazan film U ratu  Stefani Brize.
Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi U traganju za Denijem Dénija Pitsaeva, Posljednja trka, Igora Kosenka, Cypriena Clément-Delmasa, Beskrajna Galateja Julije Maure, Mariangele Pluchino, Ambre Reijnen, Marije Chatzi i Fatime Flores Rojas U okviru  Iona Gnatiuca i Artyoma Zavadovska, El Hara Margauxe Fitoussije i Mo Scarpelli, Bijeli slon Shuruqa Harba.
U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića od 21 sat biće prikazani filmovi Život traje tri dana Katarine Koljević, NAOPAKO Filipa Zadroa, LIJANA Ivana Đurovića i Iz krajnosti u krajnost Filipa Đorđevića.
U Dvorani park u 14 sati biće repriza filma Srećni Lazaro Alisa Rohrwachea, koji je otvorio festival, a u 17 sati filma Hladni rat Pavela Pavlikovskog.