ART PREPORUKA

INSTITUT YUNUS EMRE PODGORICA: Bogatstvo turske kulture predstavljeno na Cetinju, u Tivtu i Budvi

Proteklih sedam dana Institut Yunus Emre Podgorica za publiku na Cetinju, u Tivtu i Budvi priredio je bogat kulturni program.
Povodom 25 godina od osnivanja Međunarodne organizacije turske kulture TURKSOY, Omladinski kamerni orkestar TURKSOY, u okviru Balkanske turneje koju su podržali Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Institut Yunus Emre, Unija inženjera i arhitekata Turkijskih zemalja i Ilk banka, nakon koncerta u Prištini održao je drugi koncert na Cetinju.
Ovogodišnjem koncertu održanom u okviru jedanaestog Festivala umjetničke muzike ,,Espressivo”, 30. jula u Vladinom domu na Cetinju, prisustvovali su ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Nj.E. Serhat Galip, generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov, zamjenik generalnog sekretara TURKSOY-a Firat Purtaš, v.d. direktora Instituta Yunus Emre Podgorica Džan Guraj, organizatori Festivala i broni ljubitelji umjetnosti.
Na koncertu, tokom kog su se predstavili i slavni virtouz Viktor Tretiakov, Natalia Likhpoi i Miran Begić, izvođena su djela turkijskih kompozitora poput Ulvi Džemal Erkin, Gara Garayev, te Nuri Khalmamedova. Osim toga, održana je i svjetska premijera djela ,,Divertimento” crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića.
Turneja Omladinskog kamernog orkestra TURKSOY, sačinjenog od umjetnika iz Azerbejdžana, Kazakistana, Kirgistana i Turkmenistana, pod palicom azerbejdžanskog dirigenta Mustafe Mehmandarova nastavlja se 1. avgusta u Mostaru, 3. avgusta u Sarajevu a posljednji koncert biće održan u Zenici 4. avgusta.

This slideshow requires JavaScript.

U periodu 25-27. jula Institut Yunus Emre Podgorica je kroz Umjetnost izrade perlica od stakla i Umjetnost keramike predstavljao Tursku na 3. In Art festivalu u Tivtu. Na ovogodišnjem Festivalu, priliku da posjetiocima predstave rukotvorine i umjetnosti svojih zemalja imali su umjetnici iz Italije, Austrije, Makedonije, Argentine i Meksika.
Umjetnica iz Turske Sevinč Naldogen Kok predstavila je praktično izradu perlica od stakla a Ulku Akdemir je posjetiocima dočarala finese umjetnosti keramike.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon Sarajeva i Mostara, 26. Jula, na platou ispred Starog grada Opštine Budva, u organizaciji istanbulske opštine Kućukćemeđe, Fonda za promocju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Instituta Yunus Emre, Trakija Univerziteta i Turističke organizacije Opštine Budva održan je program pod nazivom ,,Balkanski karavan”.
Na programu ispred Starog grada u Budvi posjetiocima su predstavljane tradicionalne turske umjetnosti-ebru, kaligrafija, čini, keramika i umjetnost stakla; igra sjenki ,,Hađivat i Karađoz”; folklorne igre i ples derviša u izvođenju kulturno-umjetničkog društva Balkan sa Trakija Univerziteta a umjetnici turske izvorne muzike Tundžaj Okutan i Jagmur Jalćin interpretirali su antologijske pjesme turske muzike. Posjetiocima programa, koji su doputovali na odmor u Budvu iz različitih krajeva svijeta, služena je i turska kafa, osmansko šerbe, osmanski slatkiši i šećerna vuna.
Nakon Budve, Balkanski karavan nastaviće sa programom 30.jula-1. avgusta 2018.u Makedoniji, Ohrid i Gostivar, 3-4. avgusta na Kosovu, Mamuša i Priština gdje će završiti ovogodišnju turneju.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.

kud duga