ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA OLIVERA DRAGOJEVIĆA: ,,Kapetane, svo ovo more je samo za te”

Komemoracija Olivera Dragojevića počela je klapskom izvođenjem numere ,,Galeb i ja”. Autor tekstova mnogih Oliverovih pjesama, Jakša Fiamengo, govorio je na komemoraciji.
– U ovome gradu koji je jednako tvoj kao i Vela Luka, napjevao si se dosta. Ti si bio jedini i jedinstven i takav ćeš i ostati. Nema toga ko te može nadmašiti. Bio si čovjek duhovit i pun duha. Takav ćeš ostati u našem pamćenju, takav ćeš ostati zauvijek. Neka ti je laka zemlja u kojoj ćeš počivati, neka ti je lak ovaj put kojim si krenuo. Pozdravljam te Olivere dragi – rekao je.

Nakon prigodnih riječi pjesnika Jakše Fiamenga, na pozornici splitskog HNK-a pušten je snimak izvođenja pjesme ,,Brod u boci” Olivera Dragojevića koju je pokojni pjevač izveo sa Stjepanom Hauserom iz dvojca 2CELLOS. Potom se zvanicama u ime Hrvatske glazbene unije obratio Nikša Bratoš.

– Od nedjelje smo svi izgubili nekog svog. Nama muzičarima on je bio svjetionik, putokaz kojim putem krenuti, kako istovremeno biti najveći i najskromniji. Oliver je bio interpretator koji je brisao muzičke podjele. Bez obzira kojim ste se stilom bavili, znali ste da iznad vas uvijek postoji neko ko to radi bolje. Sjećam se kad smo devedesetih radili pjesmu ,,Moja domovina”. Jedna stvar je odmah bila brzo usaglašena, pjesmu će otvoriti i zatvoriti onaj najveći, onaj koji nas može sve ujediniti. Ostaje nam da budemo srećni i ponosni što smo bili njegovi savremenici – istakao je Bratoš.

Osvojio si svijet. Bio si naš najveći muzički veleposlanik. Ostavio si neizbrisiv trag u beskraju, rekao je na komemoraciji direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš.
– Dragi moj kapetane, prijatelju moj, sad zapivaj i zasviraj gore s našim Remijem, s našim Zdenkom. Hvala ti prijatelju na vrimenu koje si provodio s nama i svojim postojanjem dokazao besmrtnost i vječni život – poručio je Mrduljaš.

Dragi prijatelji ima jedna slika od prije dvi godine. Zima, Oliverova kuća. Prva vrata i prvi susid je – ribarnica. S druge strane jedna konoba, zove se Ribar. I ništa prirodnije nego to di mu je misto. I gledan ga kako se veže, zima strašna, škura bura. Veže se i on i sinovi, ukočen i smrznut s onom svojom kapom, i nosi kesu s ribom šta su uvatili. To je ta slika koju san želio podilit s vama jer na toj slici je sve, rekao je Gibonni na početku svog obraćanja zvanicama.

– Njegovo misto, njegova kuća, njegova familija, njegovo more. Tu je i muzika. Tu su i Galeb i ja, i Stine i Nokturno. Tu je i Moj lipi anđele, u kući šta kuva obid i zove me da ostanen. To je Oliver, priko mula ide smrznut – prisjetio se Gibonni.

Nastavio je.
– Kad je Oliveru pozlilo prije 10 godina i kada je upao u more, ljudi su rekli: ,,Oli, čuvaj se, što nam to radiš”. Jedan čovjek je reka: ,,Ako nam odeš ti i užga nam se Marjan, onda smo propali”. Meni je ova vijest bila ka da se užga Marjan – rekao je on.
Oliver je… sve smo rekli ništa nismo rekli, dodao je Gibonni.

– Rekao je da je on na svome brodu i kapetan i sluga. Svi koji smo mu prijatelji znamo da je to istina. Takav je bio i u muzici i u društvu. Prvi, a za sebe uvijek zadnji. Htio bi reći svome kapetanu da je sve kako triba i da je svo ovo more samo za te, rekao je Gibonni.

Nakon obraćanja Gibonnija izvedena je klapska verzija pjesme ,,Cesarica”. Uslijedio je dugotrajni desetominutnim aplauz za Olivera, a zvanice su potom otpjevale Oliverovu pjesmu ,,Vjeruj u ljubav”. Komemoracija je poslije pjevanja ,,Vjeruj u ljubav” završena.

Komemoraciju u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u čast preminulog pjevača organizovali su Hrvatska glazbena unija, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo Kulture, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split i ostale relevantne institucije.

Komemoracija je počela u 11 sati, a na njoj su bili članovi porodice Dragojević, pjevačevi prijatelji te državni, županijski i gradski zvaničnici.

Na komemoraciju je stigao i državni vrh na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Ondje su još i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, ministar odbrane Damir Krstičević i ministarku kulture Nina Obuljen Koržinek.

This slideshow requires JavaScript.

Ispraćaj Olivera Dragojevića počinje u 18.50 sati na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu porodice, prijatelja i saradnika u crkvi svetog Frane na Obali – hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i evropsku istoriju: splitski klerik i hroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i kompozirot Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obilježili istoriju našeg grada, Dalmacije i Hrvatske.

Navijačka grupa Torcida uputila je u utorak poziv svim navijačima Hajduka da se pridruže ispraćaju Olivera Dragojevića tako što će u 17 sati u bijelim košuljama doći ispred prostorija Kluba Navijača.

– Sa Starog placa ćemo u 17:30 sati krenuti prema Rivi na posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića, gdje ćemo s tugom i ponosom formirati špalir od crkve Sv. Frane do gata Sv. Nikole kraj Lučke kapetanije, mjesta odakle će simbolično u 19:50 sati posljednji put Oliver isploviti katamaranom prema Veloj Luci – napisali su iz Torcide Split na svojem Facebook profilu.

HINA izvještava da će se oko 500 brodića s ostrva Hvara i Visa okupiti u utorak veče između luke Hvar i Paklenih ostrva kako bi odali počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lešom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vela Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom muzičaru.

Iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske javljaju da će dva broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik, učestvovati na ispraćaju Olivera Dragojevića. One će, naime, od gata sv. Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Brodići koji budu okupljeni između luke Hvar i Paklenih ostrva trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim lešom bude prolazio pored Hvara, rekli su Hini iz te Građanske inicijative. Katamaran s lešom Olivera Dragojevića, koji će iz Splita isploviti u utorak u 19,50 sati, ploveći prema Vela Luci na Korčuli, blizu Hvara bi mogao stići oko 20,30 sati kad je zakazano okupljanje brodića s Hvara i Visa.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Paun Paunović/HANZA MEDIA, Nikola Vilić/HANZA MEDIA

kud duga