NAŠE PRIČE

RENATO BALESTRA NAKON OTVARANJA IFF PORTO MONTENEGRO 2018: Ava Gardner je bila najljepša žena koju sam vidio

Italijanski kreator visoke mode Renato Balestra sinoć je otvorio prvi Internacionalni modni festival Porto Montenegro 2018. Ovoga puta predstavio se izložbom skica ,,Fashion is culture“.
Ekipa MNE magazina razgovarala je s njim u prelijepom ambijentu hotela ,,Regent Porto Montenegro“.
– Uvijek je zadovoljstvo biti u Crnoj Gori i otvoriti prvi Internacionalni modni festival u Porto Montenegru. Prelijepo je ovdje. Nadam se da ću se vratiti još mnogo puta – ističe Balestra na početku našeg razgovora.
Vjeruje, dodaje on, da je moda kultura jer ,,moda je odražaj života.“
– Ono što nosimo danas za hiljadu godina biće kostimi koji će odraziti tačno vrijeme koje ostavljamo za sobom. Poput Rimljanina u togi. Sada su od toge napravljeni kostimi. Moda, takođe, ima korijene u kulturi. Bez kulture teško je dizajnirati visoku modu, jer kreacija je emocija. Emocija dolazi odasvuda, iz muzike, slike, pejzaža. Sve što pruža emociju pretvara se u neku vrstu kreacije – objašnjava Balestra za MNE magazin.

Kaže da se sjeća da ga je jedna dama zamolila da joj uradi skicu haljine i tako je sve počelo.
– Nikada ranije nisam dizajnirao haljine. Jedne večeri molila me je da joj to uradim, jer sam u to vrijeme slikao. Tako da, napravio sam skicu haljine i dao joj. Poslala je tu moju skicu u Milano, pozvali su me na intervju za posao i odatle je sve počelo – prisjeća se naš sagovornik.
Balestra je dizajnirao odjeću za mnoge poznate dame, ali mi smo od svih njih izdvojili glumicu Avu Gardner i pitali ga kako je bilo raditi s njom.
– Dizajnirao sam za nju haljinu za potrebe filma ,,Barefoot contessa“. Sjećam se da je bila najljepša žena koju sam ikada vidio. Bijeli ten, prelijepe zelene oči, divan osmijeh. Bila je zaista boginja ljepote. Sjećam se i da je došla u mojoj kreaciji kada smo se prvi put sreli. Bila je to smaragdna haljina, iste boje kao njene oči. Bila je vrlo prijatna osoba, jednostavna – kazao je Balestra za MNE magazin.
B.R.
Foto: B. Šekularac