DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA: Od danas prijave za projekat Hiljadu plus

Crnogorski građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, od danas mogu konkurisati za kupovinu stanova kroz treću fazu projekta Hiljadu plus.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je u srijedu javni poziv za građane za treću fazu projekta Hiljadu plus, koji će biti otvoren do 13. avgusta.

Osnovni uslovi za učešće u projektu je da je aplikant crnogorski državljanin i da on ili članovi njegove porodice nemaju u svojini stambeni objekat posljednje tri godine. Aplikant mora biti kreditno sposoban i zadovoljavati kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja koja su porpisana projektom.

Iznos anuiteta ne može biti veći od 50 odsto primanja aplikanta, odnosno članova domaćinstva ukoliko se govori o sudužniku.

Vrijednost projekta je 20 miliona EUR. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a sa deset miliona participiraju komercijalne banke, odnosno njih pet koje učestvuju u projektu – NLB, CKB, Lovćen, Erste i Societe generale Montenegro banka.

Visina fiskne kamatne stope iznosi 2,99 odsto.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

Kada su u pitanju ponuda stanova, na A listi nalazi njih 645, a na B listi 135, od čega 76 u Podgorici.

U ponudi su stanovi iz osam opština – Podgorica, Cetinje, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac, Bar, Herceg-Novi, od čega najviše u Podgorici, 486.