DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Klinika za psihijatriju u Podgorici će nositi ime dr Dušana Kosovića

Na prijedlog direktorice Kliničkog centra Crne Gore Zorice Kovačević, Odbor direktora te ustanove, na sjednici održanoj 16. jula 2018. godine, donio Odluku o izmjeni Statuta kojom će ubuduće Klinika za psihijatriju nositi ime neuropsihijatra dr Dušana Kosovića, saopšteno je iz Kliničkog centra.

I Ministarstvo zdravlja Vlade Crne Gore je dalo saglasnot da od sada Klinika za psihijatriju KCCG nosi ime dr Dušana Kosovića.

U obrazloženju, kako navode iz Kliničkog centra, direktorica Kovačević je navela da je dr Kosović pionir i utemeljivač psihijatrijsko-neurološke službe u Crnoj Gori. Svoj životni put, koji je počeo u Gornjim Trepčama kod Nikšića, preko najprestižnijih univerziteta u svijetu do profesure na Njujorškom državnom univerzitetu i rad u njujorškoj Linkoln bolnici, gradio je veličanstvenim uspjesima i dostignućima u naučnom i profesionalnom pogledu, a prije svega ljudskim vrlinama koje predstavljaju neizbrisiv trag postojanja svakog čovjeka.

-Suvišno je navoditi biografske podatke, stručne i profesionalne reference ove markantne naučne ličnosti čije ime i danas živi. Svoju ljubav prema zemlji iz koje je potekao ljudima je dokazivao nebrojeno puta kroz različite vidove pomoći, a što je po njegovoj smrti nastavila i njegova supruga, gđa Rukako Fuihira Kosovich, donirajući sredstva u iznosu od 200.000,00 dolara KCCG čime je dat značajan doprinos u nastanku i izgradnji buduće Klinike za psihijatriju kao nove i savremeno opremljene ustanove – saopšteno je iz Kliničkog centra.