DRUŠTVO PREPORUKA

SARAJEVO: Kolektivno šerijatsko vjenčanje 60 parova

Foto: Anadolija

U Sarajevu je juče, ispred jedne od gradskih džamija, organizovano kolektivno vjersko vjenčanje.

S ciljem promovisanja braka i porodice kao osnovnih vrijednosti društva, organizovano je vjersko vjenčanje 60 mladih bračnih parova, za koje su osigurani prigodni vjenčani novčani darovi.

Prvo je održano šerijatsko vjenčanje za mlade parove u prostorijama džamije nakon čega je klanjana ikindija-namaz i na kraju je uslijedila svečanost ispred džamije gdje je organizovan prigodan vjerski program.

Vedad Hasanović, jedan od mladoženja iz Sarajeva, istakao je kako je ovo veoma lijep i koristan projekat za mlade bračne parove, ali i za cijelu društvenu zajednicu.

-Lijepo se osjećam danas. Ovo je jako dobar projekat. Mnogo mladih ljudi je ovdje. Trebalo bi ovo biti praksa i u budućnosti – rekao je Hasanović, poručujući mladima da se ne boje braka.

-.Ženite se dok ste mladi. Čim nađete svoju izabranicu, ne čekajte. Nema straha od braka, čemu strah – kazao je ovaj mladoženja.

Njegova supruga Amera je izjavila kako se osjeća lijepo i počašćeno što prisustvuje kolektivnom vjerskom vjenčanju.

Sejid ef. Strika, imam džamije Grbavica II, istakao je tim povodom da je lijepo da mladi stupaju u brak što prije jer je, kako je kazao, brak osnovna vrijednost društva, pa tako i islama.

Naglasio je i kako je brak najbolji način da čovjek sačuva svoju moralnost i čednost.

Izvor: Anadolija