PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PRESUDA: ,,Johnson & Johnson” mora da plati 4,7 milijardi dolara odštete ženama oboljelim od raka

Foto: CNN

Američki sud odredio je proizvođaču higijenskih potrepština i ljekova ,,Johnson & Johnson” da plati 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika.

Sud u američkoj saveznoj državi Mizuri​​ presudio je da kompanija mora da plati početnu nadoknadu od 550 miliona dolara, dodavši povrh toga i 4,1 milijardu dolara odštete, izvijestio je u petak BBC.

Godinama koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka

Tokom šest sedmica suđenja žene i njihove porodice svjedočile su da su oboljele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka.

Njihovi advokati tvrdili su da su u kompaniji još od 70-ih godina znali da je njihov talk zagađen azbestom, ali o rizicima nisu upozorili potrošače.

U J&J-u pobijali su te tvrdnje, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne uzrokuju rak.

Talk je mineral i katkad se u tlu može naći u blizini azbesta, napominje BBC.

Iz farmaceutskog su diva isticali i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je talk siguran, naglašavajući da je presuda proizvod ,,u osnovi nepravednog postupka”. Izrazili su razočaranje presudom i najavili žalbu.

Najviša odšteta u postupcima J&J-a do sada

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući J&J-ev. Istraživanje je provedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku, piše BBC.

Tužilac je sudu u Mizuriju kazao da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Ukupan iznos odštete od 4,7 milijardi dolara najviši je u postupcima s kojima se J&J suočava s tvrdnjama da su njegovi proizvodi prouzrokovali rak.

Prošle je godine sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji odredio odštetu od 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je oboljela od raka jajnika nakon korišćenja J&J-jevih proizvoda, uključujući puder za bebe. Naknadno je sudija poništio tu presudu.

Sada se protiv farmaceutskog diva vodi devet hiljada sudskih postupaka vezano za njegov poznati puder za bebe, napominje BBC.

Izvor: Index.hr