PREPORUKA SPORT

SP U RUSIJI: Hrvatska je u finalu

Foto: FIFA

Hrvatska se plasirala prvi put u finale svjetskog prvenstva.
,,Vatreni” su igrali vatreno u Moskvi, slavili 2:1 protiv Engleske u produžecima i igraće protiv Francuske u nedjelju na ovom istom stadionu ,,Lužnjiki” od 17 sati.
U regularnom dijelu bilo je 1:1 (Perišić 68’ za Hrvatsku – Tripije 5’ za Englesku), pa je Hrvatska, treći meč zaredom, ušla u produžetke. U drugom produžetku, u 109. minutu, Mandžukić je, na dodavanje Perišića, postigao odlučujući gol. Suze i pokazivanje srca Lovrena za kraj i pozdrav reprezentativaca i stručnog štaba sa Zlatkom Dalićem na čelu navijačima koji su ih ispratili sa stadiona pjesmom. Na stadion je izletio i preslatki maleni sin Domagoja Vide u mini dresu hrvatske reprezentacije sa natpisom Vida na leđima i oduševio sve. Nevjerovatne scene nizale su se kada su navijači Engleske uz pjevanje himne ,,God save the Queen” i aplauze pozdravili svoje izvanredne igrače i stručni štab na čelu sa Garetom Sautgejtom. Engleska će se boriti za treće mjesto sa Belgijom.
– Ovo je nevjerovatno, sad sam pričao sa igračima, nismo još ni svjesni što smo uradili, ovo je čudo. Vidjeli ste, uživali smo na terenu, bili kao lavovi, tako će i biti u finalu – kazao je Mandžukić nakon meča.
Francuska je bila prvak svijeta 1998, dok je Hrvatska te godine bila treća.
B.R.