DRUŠTVO SLAJDER

TREBA LI CRNOJ GORI FRANCUSKO PRAVO ZAPOSLENIH NA DISKONEKCIJU: Sindikat za, poslodavci protiv

foto:https://babyology.com.au

Zaposleni u Francuskoj već godinu i po, u skladu sa zakonom, imaju pravo da van radnog vremena ne odgovaraju na poslovne pozive i mejlove, jer je procijenjeno da takva praksa, između ostalog, remeti njihov privatni život. Da li bi ova ideja mogla da se primijeni i u Crnoj Gori, sagovornici našeg portala, odnosno Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore, iznijele su suprotstavljene stavove- dok jedni pozdravljaju ovo pravo, drugi smatraju da je ono nepotrebno.

Takozvano ,,pravo na diskonekciju” u Francuskoj propisuje da firme koje imaju više od 50 zaposlenih treba da izrade neku vrstu kodeksa dobrog ponašanja u kojem će precizirati sate tokom kojih zaposleni ne moraju da odgovaraju na elektronsku poštu, jer je ustanovljeno da praksa stalnog priključenja na mrežu nosi rizik od stresa, ,,sagorijevanja na poslu”, tegoba sa spavanjem… Ova ideja, prema riječima Unije slobodnih sindikata Crne Gore, predstavlja  pozitivan trend i jednu od konkretnih mjera za zaštitu prava zaposlenih od prekovremeno rada i rada od kuće nakon punog radnog vremena. Ističu kako je važno što se na ovaj način pokušava osigurati ono što treba da bude i osnovno pravilo, a to je da zaposleni budu rasterećeni poslovnih obaveza u vrijeme koje izlazi iz granica redovnog radnog vremena i tako imaju mogućnost da se u potpunosti posvete privatnim/porodičnim obavezama.

Potreba

-Na ovaj način se, istovremeno, u 21. vijeku zemlje pokušavaju ponovo izboriti za humano postignuće radničke klase s kraja 19. vijeka, popularno pod nazivom ,,tri osmice”, a koje se odnose na ,,osam sati rada, osam sati odmora, osam sati sna”. Unija slobodnih sindikata Crne Gore podržava ideja o uvođenju “prava na diskonekciju” – rekli su oni.

Međutim, kako dodaju, moramo biti svjesni da su se sindikati u Francuskoj još odavno izborili na pravo zaposlenih na 35-satnu radnu nedjelju, kao i da se u ovoj zemlji poštuje pravo na slobodan dan, pravo na dnevni i odmor u toku rada, što sve, ističu oni, u Crnoj Gori nije slučaj.

– Mi se još borimo da obezbijedimo zaposlenima pravo na 40-satnu radnu nedjelju, pravo na sedmični odmor, te poštovanje prava na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika. U Crnoj Gori je prekovremeni rad odavno već postao pravilo, a ne izuzetak kako to zakon i međunarodni standardi propisuju – negoduju iz sindikata.

Istakli su i da rad van radnog vremena ostavlja ogromne posljedice na zaposlene i njihovo zdravlje, ali i ukupan privatni život.

-Iz tog je razloga potrebno preuzeti sve mjere kojima će se ova negativna, a sve zastupljenija pojava zaustaviti i kojima će se zaštiti slobodno vrijeme zaposlenih – naveli su oni.

Sa ovim stavovima, međutim, nijesu saglasni u Uniji poslodavaca Crne Gore, jer smatraju da se prava radnika poštuju. Kazali su za naš portal da UPCG insistira na činjenici da se produktivnost ne može graditi na osnovama nepoštovanja prava radnika koji predstavljaju najvažniji resurs poslovanja preduzeća, i onog u vlasništvu privatnika i onog u vlasništvu države.

– Zato UPCG privredne subjekte redovno poziva i podsjeća da posluju u skladu sa zakonom, a potom i da kreiraju sopstvene, odgovorne politike upravljanja ljudskim resursima koje doprinose većoj pravičnosti i humanosti na radu i počivaju na primjeni načela etike u odnosu prema zaposlenima – naveli su oni.

Kompanije

Za takav odnos, kako kažu, propisivanje zakona poput ovog u Francuskoj ,,često je suvišno, pa čak i nepotrebno”.

-Dokaz su uspješne kompanije kojih u Crnoj Gori svakako ima, a koje su svojim radom pokazale da su upravo briga o zaposlenima i poslovanje koje počiva na principima društvene odgovornosti jedan od ključnih, posebno važnih pokretača njihovog rasta i razvoja. To je ono što ih izdvaja i od strane zaposlenih (postojećih i potencijalnih) i ukupne javnosti donosi im oznaku  poželjan poslodavac – istakli su oni.

Iako, kako dodaju, Francuska već odavno ima čuvenu radnu nedjelju koja je sa 40 skraćena na 35 časova, a uvedena s ciljem jačanja ekonomije i podrške otvaranju novih radnih mjesta, očito je da na tržištu rada postoje problemi koje treba riješiti i uskladiti sa dinamičnim promjenama i tehničko-tehnološkim napretkom društva. Da su zakoni, kako kažu, jedno, a realnost nešto sasvim drugo, pokazuje i ,,druga strana medalje”.

-Bez obzira na propise u Francuskoj i nekim drugim zemljama u kojima je radno vrijeme kraće od našeg (u Crnoj Gori, prema važećem Zakonu o radu, puno radno vrijeme zaposlenog iznosi 40 časova u radnoj nedjelji, a Kolektivnim ugovorom može se utvrditi i radno vrijeme koje je kraće od navedenog), međunarodna istraživanja i izvještaji pokazuju da radnici u EU takođe rade prekovremeno i ,,dostižu” 40 radnih sati nedjeljno, a negdje i više od toga- rekli su iz Unije poslodavaca.

U konkretnom primjeru Francuske, dodaju oni, postavlja se pitanje da li je slanje poslovnih e-mailova nakon radnog vremena zaista potrebno definisati posebnim zakonom ili je jednostavnije da se to reguliše na nivou kompanije, putem odluka i/ili pravilnika koji, između ostalog, propisuju pravo zaposlenih da na takve e-mailove uopšte ne odgovaraju. Da slika, kako kažu, nikada nije isključivo crna ili bijela ,,podsjećaju i one vanredne situacije koje se u biznisu često mogu desiti, a koje kao takve podrazumijevaju hitnu reakciju i vanredno djelovanje obje strane – i poslodavca i zaposlenih”.

– Prije donošenja bilo kakve ocjene, takođe, treba imati u vidu da postoje zaposleni koji, vođeni određenim ličnim pobudama (npr. želja za razvojem karijere), prihvataju pa čak i sami predlažu inicijative o svom dodatanom angažmanu nakon radnog vremena. Konačno, a kao naročito važno, ne smijemo nikako zaboraviti određene, specifične sektore privrede – poput IT industrije, koje brišu granice uvriježenim oblicima poslovanja i postavljaju nova ,,pravila” rada, posebno kad je u pitanju potreba za osmočasovnom fizičkom prisutnošću u prostorijama preduzeća, saradnja sa poslovnim partnerima i klijentima iz različitih vremenskih zona – zaključili su iz UPCG.

N.Đ.