ART PREPORUKA

CENTREVILLE HOTEL&EXPERIENCES: Izložba slika Jovane Šarac 27. juna

Prva samostalna izložba slika Jovane Šarac, pod nazivom ,,The L Word” biće otvorena u galeriji hotela CentreVille u Podgorici, 27. juna sa početkom u 20h.
– Jovanin stvaralački postupak, blizak ekspresionističkom prosedeu, sa iznenađujućom lakoćom korespondira sa njenim poetsko-lirskiml ikovnim narječjem. Ritmovanjem reljefne fakture rađa se mitski i bajkovit intimni univerzum čija golicava tajanstvenost odiše vedrinom, nadom ali i numinoznošću, potvrđujući još jednom nepatvoreno jezgro njene umjetnosti – stvaralački nukleus u kojem boravi beskonačni svijet imaginacije, magije i sna trenja – istakla je teoretičarka savremene umjetnosti mr Selma Đečević.
Umjetnica Jovana Šarac kaže da u današnjem svijetu koji se brzo mijenja aktuelno stanje sveprisutnosti, lakoće, skraćenica, iznenađenja, pojednostavljivanja i autoironije mjesta za vječne teme kao što su život, smrt, ljubav, uvijek ima, ali su i njihove interpretacije promijenile svoj oblik, u skladu sa vremenom u kojem smo.
– Stoga, nazivi su dolazili kao ,,lak odgovor na teška pitanja”, upravo reinterpretacijom stvarnosti – kroz povremene insinuacije na mejnstrim kulturu, djelove monologa iz filmova, sklapanjem složenica na engleskom jeziku… Neki nazivi slika su ,,Oh dear! Oh dear! I shall be to late!”, ,,Saudade”, ,,PoppyKiss” itd… Sve to kao odgovor na moj doživljaj svijeta, i najbitnije, osjećanja ljubavi, zaljubljenosti, opijenosti i lakoće – kaže Šarac.
Predstaviće se, dodaje ona, sa novih dvanaest slika koje će biti dio njene magistarske izložbe.
– One su znatno drugačije od onoga što sam do sada radila – govori umjetnica Jovana Šarac.
PR i marketing menadžer hotela Milo Radonjić ističe da je ,,CentreVille Hotel & Experiences prepoznat kao jezgro urbanih dešavanja”.
– S tim u vezi, izložbe kao što je ,,The L Word” sasvim logički nailaze na dom u našem hotelu. Raduje nas činjenica da je mlada umjetnica Jovana Šarac upravo prostor hotela CentreVille dovela u korespondenciju sa njenim stvaralaštvom, jer pored toga šta, bitno je i gdje to nešto prezentujete. Srećni smo što ćemo umjetničkim djelima Jovane Šarac makar na nekoliko dana ponuditi dom, i svim našim gostima predstaviti potencijale savrmene likovne crnogorske scene – kazao je Radonjić.

Jovana Šarac je rođena 1988. godine u Podgorici. Završila je Likovnu akademiju na Cetinju, a trenutno je na magistarskim studijama iz oblasti slikarstva i uporedo studira Akademiju za video dizajn u Beogradu. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, konferencijama, rezidencijama i kolonijama, a ovo je njena šesta samostalna izložba. Više puta je nagrađivana.
Mn.M.

kud duga