DRUŠTVO PREPORUKA

INVESTICIJE: Startap Daktilograf odbio milion eura za prodaju prava na softver

 

Članovi crnogorskog startap tima Daktilograf, čije rješenje trenutno pretvara govor u tekst, nisu prihvatili ponudu za prodaju svih prava na softver vrijednu milion eura, saznaje naš portal.

Direktor razvoja tog startapa Mirsad Hadžalić u razgovoru za MNE Magazin nije želio da potvrdi niti da demantuje tu informaciju zbog tajnosti pregovaračkog postupka sa investitorima koji je, kako kaže, u toku.

-Ono što mogu da kažem je da smo u pregovorima sa više investitorskih kuća koje podržavaju tehnološke startape na Balkanu, ali i sa investitorima koji tek ulaze u svijet startap industrije. Standard u startap industriji je da investitor uloži novac i zauzvrat dobije dio vlasništva, dok tradicionalni investitori žele otkup cijele kompanije. Što se tiče konkretnih brojki o tome ne mogu da pričam, ali smo bliži varijanti da gradimo kompaniju i da uzmemo samo onoliko novca koliko nam je potrebno za razvoj tržišnog proizvoda – otkriva on.

Hadžalić dodaje da to ne znači da će biti isključivi u razgovoru sa investitorima i da žele saradnju sa svima, ali na osnovama koje će biti na obostranu korist.

-Nije nam bitan isključivo novac. Svijet startapa je specifičan po tome što timovima treba takozvani “pametni kapital” tačnije mentorska podrška, pripreme za tržišni nastup, akvizicija klijenata i druge stvari koje mladim kompanijama obično nedostaju. Savremene Venture Capital (VC) kompanije to znaju i zato kreiraju takozvane habove ili akceleratore u kojima timovi dobijaju prostor za rad i punu podršku. Nećemo apriori odbiti ni investitore koji žele otkup svih prava na softver, ali ćemo tražiti obostrano prihvatljivo rješenje – ističe on.

Premijerna prezentacija startapa Daktilograf održana je u Podgorici 9. maja u prostorijama Mtel Digitalne Fabrike, gdje je rješenje dobilo pohvale visokih državnih institucija poput Ministarstva nauke i Skupštine Crne Gore. Sljedeća prezentacija je danas u Beogradu u prostorijama ICT Hub Playground, najpoznatijeg srpskog startap akceleratora, sa početkom u 19 sati uz prisustvo, kako je najavljeno,  velikog broja zvanica.

-Na prezentaciji će biti prisutni i investitori iz jedne EU države koji su samo za ovu priliku doputovali u Beograd. Imamo velika očekivanja, jer je tržište Srbije zaista veliki izazov s obzirom na broj potencijalnih klijenata, a nadamo se odličnom odzivu gostiju – zaključuje Hadžalić.

Podsjetimo Amil Čengić, Miroljub Ćirović, Mirsad Hadžalić i Erdal Duraković razvili su rješenje koje “gotovo trenutno zapisuje ono što govorite” i koje, za sada, radi za sve južnoslovenske jezike.

Autori kao prednost njihovog u odnosu na druga slična rješenja, navode to da njihov algoritam nije isključivo oslonjen na audio biblioteke, već posmatra riječi kao audio signale, rastavlja, prepoznaje i pretvara u niz stringova (pisani tekst).

-Naše rješenje nije ograničeno na govorno područje (srpski, hrvatski, crnogorski, bosanski), kao ni na broj riječi u predefinisanom rječniku. Svi proizvodi konkurentskih kompanija izgrađeni su na osnovu sistema biblioteka, u kojem softver traži izgovorenu riječ u već predefisanoj audio biblioteci. Ta vrsta tehnologije ograničava upotrebu njihovih alata na riječi u bibliotekama, kao i na jedno govorno područje – navode kreatori softvera.

Daktilograf je, prije svega, namijenjen medijima i novinskim agencijama, ali autori njegovu primjenu u budućnosti vide i u sudovima, skupštinama, drugim organima javne uprave, te drugim institucijama ili kompanijama koje imaju svakodnevnu potrebu za kucanjem teksta.

Mn.M.